Vojvodina Zdravstvo Saopštenje

Strahovita gužva u kikindskoj bolnici

Akcija Ministarstva zdravlja koja podrazumeva besplatne preglede na koje se može doći i bez zdravstvene knjižice, napravila je veliku pometnju u gradskoj bolnici. Nije se moglo proći od velikog broja žena zainteresovanih za preventivni pregled dojke i rano otkrivanje raka.

Broj žena koji će ovom prilikom ostati bez ove usluge će biti veći od onih koje su uspele da je dobiju.

Pozdravljamo činjenicu da je ipak došlo do pokušaja da se sugrađankama omogući pristup ovoj zdravstvenoj usluzi.

Ovim povodom važno je reći da je zdravstvo u Srbiji u katastrofalnom stanju, da nam lekari i ostalo medicinsko osoblje sve u većem broju uče nemački jezik i hvataju priliku da odu iz zemlje. Medicinari sa dvojnim (srpskim i mađarskim) državljanstvom su naprosto nestali. Već čitavu deceniju svojim rođacima u bolnice nosimo lekove, neretko i medicinska sredstva, a hranu donosimo redovno. Malim mestima poput Kikinde nedostupna je brojna medicinska oprema, a velik je problem i nedostatak pojedinih specijalista.

Pokret Dosta je bilo se zalaže za svima dostupno i besplatno zdravstvo. Pitate se kako bi to u opšte moglo da bude moguće. U Srbiji postoji rašireno mišljenje da za to novca nema. Ovo nije istina. Rešenje nije tako daleko kao što izgleda. Ali, ne može i partokratija i besplatno zdravstvo i obrazovanje. Ili jedno, ili drugo. U Srbiji postoji oko 15% stranački zaposlenog prekobrojnog i nepotrebnog kadra u kancelarijama javnih preduzeća i institucija. Nemamo viška lekara, imamo ih manjka. Nemamo viška ni policajaca… Viška imamo administrativaca za koje je napravljeno radno mesto, ali oni posla nemaju. Srećemo ih tokom radnog vremena u kafićima, na ulicama… oni šetaju. Plata im stiže redovno svakog meseca i zato između svega ostaloga nemamo mamograf, nemamo besplatno zdravstvo, niti obrazovanje jer deca udžbenike plaćaju.

Dosta je bilo se zalaže za kreiranje realne sisitematizacije radnih mesta u administraciji javnog sektora, za merenje rezultata i kvaliteta njihovog rada. Za svođenje administracije na onoliko ljudi koliko je potrebno da ona efikasno radi, a da se ni dinar ne baci, već da se preraspodeli na zdravstvo i školstvo. Ipak, za ovo sad nema političke volje trenutne vlasti. Razlog – stranačka mašinerija za te svoje plate skuplja sigurne glasove i dovlači SNS-u hiljade i hiljade glasova sebe, svojih članova porodice i komšija… E, zato nemamo štošta, pa ni redovno dostupan i besplatan mamograf.

Dosta je bilo
Odbor u Kikindi

Oznake

DJB Kikinda

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar