Људска права Саопштењe Скупштина

Председница одбора за рад Весна Ракоњац да поднесе оставку због дискриминације посланице Доста је било

Лажно поштовање људских права од стране представника Народне скупштине на челу са Српском напредном странком – још једном је испливало на површину. Председница одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва Весна Ракоњац дискриминисала је посланицу Доста је било Љупку Михајловску тако што је седницу одбора заказала у Крушевцу, у неприступачној сали, у коју посланица Михајловска може бити унета само на рукама. То је, благо речено, неприхватљиво.

Колица или било које друго помагало су део личног простора особе са инвалидитетом а ношење особе са инвалидитетом не разликује се од тога када би неко узео у наручје било коју особу без инвалидитета.

Подсећамо да ово није први пут. До данас посланица Михајловска која користи колица, није добила одговарајуће место у скупштинској сали које јој омогућава да говори као и сви остали посланици.

Највише законодавно тело које није у стању да својим представницима омогући основне услове за рад и чини недвосмислену дискриминацију –  не може се боље односити ни према својим грађанима. Упркос томе што је надлежној служби Одбора рекла да ће обавестити међународног донатора који финансира одржавање седнице ван Београда, о кршењу људских права и дискриминаторном поступању, председница Одбора остала је при ставу да се локација одржавања седнице неће променити.

Наиме, одбор је  заказао седницу за суботу, 25. новембар, у сали Скупштине општине Крушевац на којој је требало, између осталог, да се расправља о лиценцирању нових услуга социјалне заштите, са посебним освртом на удружења особа са инвалидитетом.

С обзиром на то да је посланица Михајловска редовна чланица овог Одбора, добила је позив да присуствује седници као и сви остали чланови. Трошкове пута као и трошкове одржавања седнице финансира  Програм Уједињених нација за развој – UNDP. Цела делагација би требало да путује аутобусом, а пошто посланица Михајловска користи колица и не може да уђе у аутобус јер није прилагођен, речено јој је да може да дође сопственим возилом и да ће јој трошкови бити покривени.

Навикнута на то да су јавни објекти у Србији углавном неприступачни за особе са инвалидитетом, посланица је позвала надлежну службу Одбора и замолила их да провере да ли је сала у којој је планирано да се одржи седница приступачна за особе које се крећу помоћу колица.

Надлежни из службе су је обавестили да је сала на спрату, да се до ње долази бројним степеницама и да не постоји лифт. Посланица Михајловска је рекла да је неприхватљиво да се седница, која се између осталог бави развојем услуга за особе са инвалидитетом, буде организовања у неприступачном простору. На то јој је речено да у Крушевцу постоје људи из обезбеђења који ће је носити што је за посланицу, као и за сваку особу са инвалидитетом неприхватљиво. Како је седница више пута заказана и отказана, председница Ракоњац је имала довољно времена да се нешто предузме по питању промене локације.

Да ствар до краја буде цинична, у Скупштини Републике Србије постоји Радна група за оснаживање особа са инвалидитетом у политици чије формирање је остварено кроз пројекат који је финансирала Америчка агенција за међународни развој – USAID. Да је питање људских права на агенди владајуће коалиције само када се извлаче средства међународних донатора, више је него очигледно.

Дискриминација особа са ивалидитетом у Србији забрањена је Законом о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом који је усвојила Народна скупштина, која очигледно крши законе које сама донесе. У конкретном примеру прекршен је Члан 13. Став 1. који гласи: Забрањена је дискриминација на основу инвалидности у погледу доступности услуга и приступа објектима у јавној употреби и јавним површинама.

Овим поводом обратићемо се донатору који финансијски подржава организовање седнице Одбора као и Поверенику за заштиту равноправности.

Посланичка група Доста је било

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар