Ljudska prava Saopštenje Skupština

Predsednica odbora za rad Vesna Rakonjac da podnese ostavku zbog diskriminacije poslanice Dosta je bilo

Lažno poštovanje ljudskih prava od strane predstavnika Narodne skupštine na čelu sa Srpskom naprednom strankom – još jednom je isplivalo na površinu. Predsednica odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva Vesna Rakonjac diskriminisala je poslanicu Dosta je bilo Ljupku Mihajlovsku tako što je sednicu odbora zakazala u Kruševcu, u nepristupačnoj sali, u koju poslanica Mihajlovska može biti uneta samo na rukama. To je, blago rečeno, neprihvatljivo.

Kolica ili bilo koje drugo pomagalo su deo ličnog prostora osobe sa invaliditetom a nošenje osobe sa invaliditetom ne razlikuje se od toga kada bi neko uzeo u naručje bilo koju osobu bez invaliditeta.

Podsećamo da ovo nije prvi put. Do danas poslanica Mihajlovska koja koristi kolica, nije dobila odgovarajuće mesto u skupštinskoj sali koje joj omogućava da govori kao i svi ostali poslanici.

Najviše zakonodavno telo koje nije u stanju da svojim predstavnicima omogući osnovne uslove za rad i čini nedvosmislenu diskriminaciju –  ne može se bolje odnositi ni prema svojim građanima. Uprkos tome što je nadležnoj službi Odbora rekla da će obavestiti međunarodnog donatora koji finansira održavanje sednice van Beograda, o kršenju ljudskih prava i diskriminatornom postupanju, predsednica Odbora ostala je pri stavu da se lokacija održavanja sednice neće promeniti.

Naime, odbor je  zakazao sednicu za subotu, 25. novembar, u sali Skupštine opštine Kruševac na kojoj je trebalo, između ostalog, da se raspravlja o licenciranju novih usluga socijalne zaštite, sa posebnim osvrtom na udruženja osoba sa invaliditetom.

S obzirom na to da je poslanica Mihajlovska redovna članica ovog Odbora, dobila je poziv da prisustvuje sednici kao i svi ostali članovi. Troškove puta kao i troškove održavanja sednice finansira  Program Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP. Cela delagacija bi trebalo da putuje autobusom, a pošto poslanica Mihajlovska koristi kolica i ne može da uđe u autobus jer nije prilagođen, rečeno joj je da može da dođe sopstvenim vozilom i da će joj troškovi biti pokriveni.

Naviknuta na to da su javni objekti u Srbiji uglavnom nepristupačni za osobe sa invaliditetom, poslanica je pozvala nadležnu službu Odbora i zamolila ih da provere da li je sala u kojoj je planirano da se održi sednica pristupačna za osobe koje se kreću pomoću kolica.

Nadležni iz službe su je obavestili da je sala na spratu, da se do nje dolazi brojnim stepenicama i da ne postoji lift. Poslanica Mihajlovska je rekla da je neprihvatljivo da se sednica, koja se između ostalog bavi razvojem usluga za osobe sa invaliditetom, bude organizovanja u nepristupačnom prostoru. Na to joj je rečeno da u Kruševcu postoje ljudi iz obezbeđenja koji će je nositi što je za poslanicu, kao i za svaku osobu sa invaliditetom neprihvatljivo. Kako je sednica više puta zakazana i otkazana, predsednica Rakonjac je imala dovoljno vremena da se nešto preduzme po pitanju promene lokacije.

Da stvar do kraja bude cinična, u Skupštini Republike Srbije postoji Radna grupa za osnaživanje osoba sa invaliditetom u politici čije formiranje je ostvareno kroz projekat koji je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID. Da je pitanje ljudskih prava na agendi vladajuće koalicije samo kada se izvlače sredstva međunarodnih donatora, više je nego očigledno.

Diskriminacija osoba sa ivaliditetom u Srbiji zabranjena je Zakonom o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom koji je usvojila Narodna skupština, koja očigledno krši zakone koje sama donese. U konkretnom primeru prekršen je Član 13. Stav 1. koji glasi: Zabranjena je diskriminacija na osnovu invalidnosti u pogledu dostupnosti usluga i pristupa objektima u javnoj upotrebi i javnim površinama.

Ovim povodom obratićemo se donatoru koji finansijski podržava organizovanje sednice Odbora kao i Povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

Poslanička grupa Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar