Energetika Istočna Srbija Finansije

Grad svetlosti na obali Timoka

Pariz je poznat kao „Grad svetlosti“. Taj naziv je dobio još u 16 veku iz prilično mračnih razloga. Zapravo, u to vreme je Pariz bio kolevka kriminala i stanovnici Pariza su živeli svakodnevno u strahu od toga da ne budu napadnuti, opljačkani ili ubijeni. Problem je rešen tek kada su krajem 17 veka uvedene rigorozne mere osvetljavanja, tako da je svaka ulica i pasaž grada morao da bude osvetljen.

Gradska vlast u Zaječaru pod uticajem saznanja da je sam Zaječar nekada davno bio poznat kao „Mali Pariz“, odlučila je da naredne godine posebnu pažnju posveti osvetljavanju grada. Ta njihova odlučnost je toliko jaka da su spremni da, od ionako osiromašenog budžeta grada, naredne 2018. godine izdvoje čak skoro tri i po puta više novca za uličnu rasvetu, nego što je to predviđeno budžetom grada za 2017. godinu. Tačnije, budžetom za 2017. godinu predviđeno je da grad potroši 61.252.907,00 dinara, što nije malo, dok je budžetom za 2018. godinu, koja nam je na pragu, izdvojeno čak 199.749.751,00 dinara. Dakle, gotovo dvesta miliona dinara biće potrošeno samo na uličnu rasvetu i ne, nije greška, dobro ste pročitali.

Možemo biti posebno zadovoljni, kao građani „Malog Pariza“, jer nam je gradska vlast zaista štedljiva, posebno kad ovu stavku budžeta uporedimo sa gradovima kao što su Smederevo koji za ulično osvetljenje troši tek 127.700.000 dinara, iako je više od dva puta veći grad od Zaječara, ili Kruševac 132.500.000 dinara, da ne govorimo o Čačku čiji građani žive u potpunom mraku, jer njihova škrta vlast ne želi da plati uličnu rasvetu više od sto miliona dinara. Ne treba da pominjemo da su njihovi budžeti skoro pa dvostruko veći od budžeta Zaječara.

Zaječarci bi trebalo da zahvale ljudima koji ovako odgovorno vode grad i rade u interesu Zaječara, koji brinu da svaka ulica, svaki pasaž i kutak grada bude osvetljen. Prosto je zadovoljstvo šetati u večernjim časovima Kraljevicom, mnogim sporednim ulicama grada i posebno ulicama u svim stambenim naseljima grada. Mnogi se žale da ne mogu da spavaju koliko je jaka ulična rasveta.

Dobro znaju naši gradski oci (stari Zaječarci i veliki poštovaoci istorijskih i tradicionalnih vrednosti našeg grada), da je Zaječaru i Zaječarcima neophodno veliko osvetljavanje, jer samo tako, možda, nećemo da primetimo kada nastupi još mračnije doba, koje nam sa njima svakako sledi.

Bilo bi sjajno za sve Zaječarce, da pre svega dobro osvetlimo gradsku upravu, vredelo bi, ma koliko nas to koštalo.

Predsednik Gradskog Odbora DJB- Zaječar

Uglješa Đuričković

Oznake