Источна Србија Људска права Трибина

Заједно до победе

Градски одбор „Доста је Било“ Зајечар упозорава  да   допуна одлуке о социјалној заштити грађана на територији града Зајечара која предвиђа ангажовање личног пратиоца детета који ће бити доступан детету са инвалидитетом, односно са сметњама у развоју, донета под  притиском политике „Доста је Било“, само сат времена пред почетак  трибине о положају особа са инвалидитетом у нашој организацији, врло лако може остати  мртво  слово на папиру, као и многе ствари које је власт до сада најављивала. Познато нам је да је власт у пракси и до сада покушавала да позитивним маркетингом испегла своју алавост и незаконитости у којима је огрезла. „ Воли“ власт да поклони грађанину и авион али да му не да писту  са које ће да полеће и слеће. Небројено пута су до сада постављани камен темељци разних пројеката који никад нису заживели. Подсетимо се ветропарка, регионалне депоније, рушила је власт добре мостове, прекопавала улице, теснила, проширивала, отварала већ отваране деонице, само да би  новац извлачила  из буџета.

Затечени аргументима и под притиском  зајечарског одбора „Доста је Било“ који је јавно проговорио о потпуној маргинализацију  особа са сметњама у развоју и инвалидитетом, градско веће Зајечара се преко ноћи  досетило како да  грађанима  прода причу и представи се  као  одговорна и хумана власт којој су  приоритет њени грађани, а пре свих социјално осетљиве групе у које сигурно спадају и особе којима је потребна услуга  личног пратиоца.

Да подсетимо о ономе о чему смо протеклих дана, најављујући трибину „Доста је било“ о положају лица са инвалидитетом у нашем граду, говорили као друштвено одговоран политички покрет:

Град Зајечар, који у буџету за 2018 издваја 2,1 % за социјалну политику  нема стратегију о унапређењу положаја особа са сметњама у развоју и инвалидитетом, нема израђене адекватне акционе планове засноване на тој стратегији који би одредили потребе, приоритете, начине, финасијски оквир.

Ми инсистирамо  на системском решењу. Да се зна шта се и како ради  и колико се троши. Да се закони којима се дефинише положај ових осетљивих друштвених група  примене и у пракси, да им се омогући потпуна и квалитетна  инклузија у заједницу.

Градски одбор Доста је било Зајечар посвећено ради на проблемима са којима се свакодневно сусрећу особе са  сметњама у развоју и инвалидитетом.  Радећи на разбијању стереотипа и предрасуда о њима  којима смо као заједница склони, истовремено нудимо решења којима стварамо заједницу једнаких могућности за све.

Као одговоран политички фактор, пратимо  потезе власти и  њене наредне кораке у реализацији ове одлуке у пракси. Нећемо дозволити да она остане само мртво слово на папиру  и прашина бачена у очи нашим суграђанима.

Градски одбор „Доста је Било“ Зајечар

 

 

ДЈБ Зајечар

ДЈБ Зајечар

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Bravo Dosta je bilo Zajecar sto pokazujete interesovanje za ove ljude i njihove probleme i van izbornog perioda.nas se obicno sete kada dodje kampanja,a posle nas sutnu .Hvala vam,i molim vas pomognite da se odbrane radnici u Desu koji su prepusteni sami sebi,a vecina njih nije u situaciji da se pravno bori ni finansijski a ni drugacije.