Istočna Srbija Ljudska prava Tribina

Zajedno do pobede

Gradski odbor „Dosta je Bilo“ Zaječar upozorava  da   dopuna odluke o socijalnoj zaštiti građana na teritoriji grada Zaječara koja predviđa angažovanje ličnog pratioca deteta koji će biti dostupan detetu sa invaliditetom, odnosno sa smetnjama u razvoju, doneta pod  pritiskom politike „Dosta je Bilo“, samo sat vremena pred početak  tribine o položaju osoba sa invaliditetom u našoj organizaciji, vrlo lako može ostati  mrtvo  slovo na papiru, kao i mnoge stvari koje je vlast do sada najavljivala. Poznato nam je da je vlast u praksi i do sada pokušavala da pozitivnim marketingom ispegla svoju alavost i nezakonitosti u kojima je ogrezla. „ Voli“ vlast da pokloni građaninu i avion ali da mu ne da pistu  sa koje će da poleće i sleće. Nebrojeno puta su do sada postavljani kamen temeljci raznih projekata koji nikad nisu zaživeli. Podsetimo se vetroparka, regionalne deponije, rušila je vlast dobre mostove, prekopavala ulice, tesnila, proširivala, otvarala već otvarane deonice, samo da bi  novac izvlačila  iz budžeta.

Zatečeni argumentima i pod pritiskom  zaječarskog odbora „Dosta je Bilo“ koji je javno progovorio o potpunoj marginalizaciju  osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, gradsko veće Zaječara se preko noći  dosetilo kako da  građanima  proda priču i predstavi se  kao  odgovorna i humana vlast kojoj su  prioritet njeni građani, a pre svih socijalno osetljive grupe u koje sigurno spadaju i osobe kojima je potrebna usluga  ličnog pratioca.

Da podsetimo o onome o čemu smo proteklih dana, najavljujući tribinu „Dosta je bilo“ o položaju lica sa invaliditetom u našem gradu, govorili kao društveno odgovoran politički pokret:

Grad Zaječar, koji u budžetu za 2018 izdvaja 2,1 % za socijalnu politiku  nema strategiju o unapređenju položaja osoba sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, nema izrađene adekvatne akcione planove zasnovane na toj strategiji koji bi odredili potrebe, prioritete, načine, finasijski okvir.

Mi insistiramo  na sistemskom rešenju. Da se zna šta se i kako radi  i koliko se troši. Da se zakoni kojima se definiše položaj ovih osetljivih društvenih grupa  primene i u praksi, da im se omogući potpuna i kvalitetna  inkluzija u zajednicu.

Gradski odbor Dosta je bilo Zaječar posvećeno radi na problemima sa kojima se svakodnevno susreću osobe sa  smetnjama u razvoju i invaliditetom.  Radeći na razbijanju stereotipa i predrasuda o njima  kojima smo kao zajednica skloni, istovremeno nudimo rešenja kojima stvaramo zajednicu jednakih mogućnosti za sve.

Kao odgovoran politički faktor, pratimo  poteze vlasti i  njene naredne korake u realizaciji ove odluke u praksi. Nećemo dozvoliti da ona ostane samo mrtvo slovo na papiru  i prašina bačena u oči našim sugrađanima.

Gradski odbor „Dosta je Bilo“ Zaječar

 

 

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Bravo Dosta je bilo Zajecar sto pokazujete interesovanje za ove ljude i njihove probleme i van izbornog perioda.nas se obicno sete kada dodje kampanja,a posle nas sutnu .Hvala vam,i molim vas pomognite da se odbrane radnici u Desu koji su prepusteni sami sebi,a vecina njih nije u situaciji da se pravno bori ni finansijski a ni drugacije.