VIDEO Политика Правосуђе Скупштина

(ВИДЕО) Владимир Ђурић: Ова седница је заказана илегално и ДЈБ ће је бојкотовати!

Двадесет и седми пут постављамо питање председници скупштине и молимо да нам писаним путем одговори, без усменог коментарисања са места председавајућег. Питање гласи, када ће ставити на дневни ред њену смену како је обећала како би се у овом дому разговарало о начину на који она води овај дом.

Постављамо и питање зашто је ову седницу заказала на незаконит начин тако што је онемогућена допуна дневног реда предлозима опозиције јер се сазив седнице евидентиран на Е-парламенту после 10 часова, а на календару сајта парламента негде тек око 15 до 11.

34. пут постављамо питање и председнику државе. Питамо када ће у складу са уставом поднети оставку на место председника странке како би вршио само функцију председника државе, а не и неку другу јавну функцију.

Затим, питамо да ли је коалиција са Харадинајем увод у избацивање преамбуле из устава и постављамо једно крајње логично питање да се грађанима да објашњење.

Током пролећа суспендовали смо са Републиком Француском односе на 3 месеца због ослобађања Рамуша Харадинаја који је ухапшен по српској Интерполовој потерници, па бисмо желели да добијемо објашњење на једно крајње логично питање: Шта се то променило, па је Рамуш Харадинај од лица којег Србија тражи преко Интерпола постао погодан коалициони партнер српским политичарима на Косову и оним политичарима које је председник државе лично бирао за кандидате и преко директора Канцеларије за Косово поздрављао и честитао им изборне резултате на Косову.

Да ли се променио Рамуш Харадинај, или се променио председник Србије и како грађани то да разумеју?

Следеће питање постављамо републичком јавном тужиоцу и питамо шта тужилаштво предузима поводом навода које је председник Србије изнео у интервјуу за Инсајдер у којем је наговестио да је прекршен члан 13, став 3 закона о финансирању политичких организација и активности по којем је забрањено давање прилога политичком субјекту преко трећег лица.

Уједно подсећамо и Агенцију за борбу против корупције да је према члану 35 дужан поступак којим се утврђује постојање повреде тог закона по службеној дужности и молимо за одговор директора Агенције да ли је тај поступак у току и да ли су прибављене информације прослеђене тужилаштву. Питање се не односи на трошкове финансирања предизборне кампање владајуће странке за које знамо да је Агенција већ проследила информације тужилаштву. Питање се, и Агенцији и тужилаштву односи на финансирање председничке кампање током које је скоро 7000 грађана у идентичним износима од по 40.000 динара учинило донацију истог дана у корист председника Србије на протеклим председничким изборима, а за које је и сам председник у поменутом интервјуу наговестио да се ради о новцу који је уплаћиван преко трећег лица што члан 13 овог закона изричито забрањује.

Према информацијама до којих је дошао БИРН, ради се донацијама новца који су донатори на позив преузимали у страначким просторијама владајуће странке и према инструкцијама уплаћивали са већ припремљеним уплатницама на рачун намењен финансирању председничке кампање што отвара питање порекла тог новца и диже сумњу да се ради о шеми прања новца и прикривања извора новца нелегално обезбеђеног из непознатог извора, а што представља кривично дело према члану 38 закона о финансирању политичких активности.

Уједно понављам питање које сам поставио председници владе прошли пута када сам постављао посланичка питања. Наиме, Управни суд је 7.9.2017. године донео пресуду којом налаже генералном секретаријату Владе да у року од 15 дана, дакле у року који је одавно истекао, организацији Транспарентност Србија достави тражене информације од јавног значаја у вези са концесијом за аеродром Никола Тесла, дакле наш највећи аеродром. Очиглено је да се информације у вези поступка давања аеродрома Никола Тесла у концесију крију па ме занима да ли је Влада Србије у прописаном року пресудом управног суда организацији Транспарентност Србија доставила тражену документацију и да ли је против било кога у Влади покренут прекршајни поступак због сакривања ових информација.

Министра финансија молимо да нам достави табеларни преглед стања обавеза свих предузећа у Србији која имају активиране гаранције по основу доспелих, а не исплаћених обавеза по преузети кредитима јер према информацијама те обавезе износе негде око милијарду евра на половини ове године.

И коначно, овим путем користим прилику да због начина на који се сазвана ова седница најавим да ће Доста је било исту бојкотовати!

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Vučić je samo još jedan dokaz da bubalice, kojima je ocena cilj nisu sposobni da stečeno znanje primene u praksi. Neki dan dok je Martinović sa skupštinske govornice celoj Srbiji čitao Vučićeve ocene, desetke iz indeksa, među njima i 10 ku iz ustavnog prava, taj isti laureat tih ocena je gazio ustav kao nekakvu krpu, prenoseći na glavni odbor njegove SNS stranke ustavnu ingerenciju o raspisivanju izbora. Ja, koji sam mašinski ing. znam da u ustavu piše kako se i kada raspisuju izbori. Sigurno ne na glavnom odboru vladajuće stranke! Najbolji student prava svih vremena u Srbiji prelazi preko ustava kao barba Žvane preko pruge! Pa Martinoviću poklopi se ušima ako kao dr. pravnih nauka to ne vidiš. Ili je to direktiva pa ti kao preletač i debelokožac, ucenjen štono reče Obradović, ako treba i ….. Da ne pričam dalje, zna pućanstvo šta ja mislim. I siguran sam da ne samo ja!