VIDEO Politika Pravosuđe Skupština

(VIDEO) Vladimir Đurić: Ova sednica je zakazana ilegalno i DJB će je bojkotovati!

Dvadeset i sedmi put postavljamo pitanje predsednici skupštine i molimo da nam pisanim putem odgovori, bez usmenog komentarisanja sa mesta predsedavajućeg. Pitanje glasi, kada će staviti na dnevni red njenu smenu kako je obećala kako bi se u ovom domu razgovaralo o načinu na koji ona vodi ovaj dom.

Postavljamo i pitanje zašto je ovu sednicu zakazala na nezakonit način tako što je onemogućena dopuna dnevnog reda predlozima opozicije jer se saziv sednice evidentiran na E-parlamentu posle 10 časova, a na kalendaru sajta parlamenta negde tek oko 15 do 11.

34. put postavljamo pitanje i predsedniku države. Pitamo kada će u skladu sa ustavom podneti ostavku na mesto predsednika stranke kako bi vršio samo funkciju predsednika države, a ne i neku drugu javnu funkciju.

Zatim, pitamo da li je koalicija sa Haradinajem uvod u izbacivanje preambule iz ustava i postavljamo jedno krajnje logično pitanje da se građanima da objašnjenje.

Tokom proleća suspendovali smo sa Republikom Francuskom odnose na 3 meseca zbog oslobađanja Ramuša Haradinaja koji je uhapšen po srpskoj Interpolovoj poternici, pa bismo želeli da dobijemo objašnjenje na jedno krajnje logično pitanje: Šta se to promenilo, pa je Ramuš Haradinaj od lica kojeg Srbija traži preko Interpola postao pogodan koalicioni partner srpskim političarima na Kosovu i onim političarima koje je predsednik države lično birao za kandidate i preko direktora Kancelarije za Kosovo pozdravljao i čestitao im izborne rezultate na Kosovu.

Da li se promenio Ramuš Haradinaj, ili se promenio predsednik Srbije i kako građani to da razumeju?

Sledeće pitanje postavljamo republičkom javnom tužiocu i pitamo šta tužilaštvo preduzima povodom navoda koje je predsednik Srbije izneo u intervjuu za Insajder u kojem je nagovestio da je prekršen član 13, stav 3 zakona o finansiranju političkih organizacija i aktivnosti po kojem je zabranjeno davanje priloga političkom subjektu preko trećeg lica.

Ujedno podsećamo i Agenciju za borbu protiv korupcije da je prema članu 35 dužan postupak kojim se utvrđuje postojanje povrede tog zakona po službenoj dužnosti i molimo za odgovor direktora Agencije da li je taj postupak u toku i da li su pribavljene informacije prosleđene tužilaštvu. Pitanje se ne odnosi na troškove finansiranja predizborne kampanje vladajuće stranke za koje znamo da je Agencija već prosledila informacije tužilaštvu. Pitanje se, i Agenciji i tužilaštvu odnosi na finansiranje predsedničke kampanje tokom koje je skoro 7000 građana u identičnim iznosima od po 40.000 dinara učinilo donaciju istog dana u korist predsednika Srbije na proteklim predsedničkim izborima, a za koje je i sam predsednik u pomenutom intervjuu nagovestio da se radi o novcu koji je uplaćivan preko trećeg lica što član 13 ovog zakona izričito zabranjuje.

Prema informacijama do kojih je došao BIRN, radi se donacijama novca koji su donatori na poziv preuzimali u stranačkim prostorijama vladajuće stranke i prema instrukcijama uplaćivali sa već pripremljenim uplatnicama na račun namenjen finansiranju predsedničke kampanje što otvara pitanje porekla tog novca i diže sumnju da se radi o šemi pranja novca i prikrivanja izvora novca nelegalno obezbeđenog iz nepoznatog izvora, a što predstavlja krivično delo prema članu 38 zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Ujedno ponavljam pitanje koje sam postavio predsednici vlade prošli puta kada sam postavljao poslanička pitanja. Naime, Upravni sud je 7.9.2017. godine doneo presudu kojom nalaže generalnom sekretarijatu Vlade da u roku od 15 dana, dakle u roku koji je odavno istekao, organizaciji Transparentnost Srbija dostavi tražene informacije od javnog značaja u vezi sa koncesijom za aerodrom Nikola Tesla, dakle naš najveći aerodrom. Očigleno je da se informacije u vezi postupka davanja aerodroma Nikola Tesla u koncesiju kriju pa me zanima da li je Vlada Srbije u propisanom roku presudom upravnog suda organizaciji Transparentnost Srbija dostavila traženu dokumentaciju i da li je protiv bilo koga u Vladi pokrenut prekršajni postupak zbog sakrivanja ovih informacija.

Ministra finansija molimo da nam dostavi tabelarni pregled stanja obaveza svih preduzeća u Srbiji koja imaju aktivirane garancije po osnovu dospelih, a ne isplaćenih obaveza po preuzeti kreditima jer prema informacijama te obaveze iznose negde oko milijardu evra na polovini ove godine.

I konačno, ovim putem koristim priliku da zbog načina na koji se sazvana ova sednica najavim da će Dosta je bilo istu bojkotovati!

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Vučić je samo još jedan dokaz da bubalice, kojima je ocena cilj nisu sposobni da stečeno znanje primene u praksi. Neki dan dok je Martinović sa skupštinske govornice celoj Srbiji čitao Vučićeve ocene, desetke iz indeksa, među njima i 10 ku iz ustavnog prava, taj isti laureat tih ocena je gazio ustav kao nekakvu krpu, prenoseći na glavni odbor njegove SNS stranke ustavnu ingerenciju o raspisivanju izbora. Ja, koji sam mašinski ing. znam da u ustavu piše kako se i kada raspisuju izbori. Sigurno ne na glavnom odboru vladajuće stranke! Najbolji student prava svih vremena u Srbiji prelazi preko ustava kao barba Žvane preko pruge! Pa Martinoviću poklopi se ušima ako kao dr. pravnih nauka to ne vidiš. Ili je to direktiva pa ti kao preletač i debelokožac, ucenjen štono reče Obradović, ako treba i ….. Da ne pričam dalje, zna pućanstvo šta ja mislim. I siguran sam da ne samo ja!