Politika Pravosuđe Saopštenje Skupština

Agencija da istraži Popovićeve ofšor firme podjednako brzo kao prekovremeni rad generalne sekretarke Skupštine Srbije

Dosta je bilo poziva Agenciju za borbu protiv korupcije da  ofšor firme ministra Nenada Popovića čija je tržišna vrednost najmanje 100 miliona dolara  istraži podjednako brzo i detaljno kao što je to uradila u slučaju dnevnica i naknada za prekovremeni rad od ”neverovatnih” 360 evra  generalne sekretarke Skupštine Srbije.

Agencija za borbu protiv korupcije je preporučila  smenu generalne sekretarke Svetislave Bulajić, zato što je samu sebe u ovoj godini  slala na putovanja za koja je sebi odobrila isplatu dnevnica od 225 evra. Kako je navela Agencija, Bulajić je od novembra 2016. godine do jula 2017. godine sebi isplaćivala naknadu za prekovremeni rad, za šta joj je isplaćeno više od 160.000 dinara ili 17.700 dinara mesečno.

Podsećamo šira javnost je čula za sekretarku Bulajić nakon što se predsednica Skupštine Maja Gojković javno, u skupštinskoj sali, izvikala na nju tražeći od Bulajić da joj donese ”prave” podatke o preostalom vremenu za skupštinsku raspravu o zakonima o obrazovanju. Odnosno podatke koji će potvrditi Gojkovićkinu nameru da bezočno skrati raspravu o amandmanima iako je skupštinski elektronski sistem pokazivao da poslanici imaju još 4 sata za raspravu o vrlo važnim zakonima.

Imajući u vidu kada se dogodio sukob interesa sekretarke Bulajić i ugrožavanje javnog interesa kroz isplatu dodatnih 17.700 dinara na mesečnu platu, Agencija je očito brzo reagovala i pokazala veliko interesovanje za slučaj sekretarke Bulajić. Međutim, u slučaju firmi ministra Nenada Popovića registovanih  u poreskim rajevima, Agencija je još 6. novembra saopštila  da je  ministar Popović prijavio imovinu u skladu sa zakonom. Agencija je isti dan navela je i da će obavestiti javnost da li će objavljene informacije o Popovićevim firmama iz “Rajskih papira” biti relevantne za pokretanje postupka, na primer, vanredne provere podataka o imovini i prihodima Popovića ili nekog drugog postupka u okviru ovlašćenja Agencije.

Pošto su otad prošla 24 dana, Dosta je bilo traži od agencije da započne vanrednu kontrolu imovine Popovića i o tome obavesti građane Srbije pošto, sudeći po brzini istrage prekovremenog rada sekretarke Bulajić, ima apaciteta da istraži sumnjive poslove ministra Popovića u poreskim rajevima.

Odmah po objavljivanju novinarskog istraživanja ”Rasjki papiri” u kojima se našao i Popović, Dosta je bilo zatražio je od tužilaštva da predloži pritvor za ministra bez portfelja Nenada Popovića kako ne bi uticao na prikupljanje dokaza, i hitno sprovede istragu u vezi sa Popovićevim sakrivanjem imovine vredne najmanje 100 miliona dolara.

Pritvor za ministra Nenada Popovića

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar