Državna uprava Saobraćaj Saopštenje Finansije

Prekršajni sud omogućio da zastari postupak protiv direktora Er Srbije

Prekršajni sud u Beogradu obustavio je prekršajni postupak protiv direktora Er Srbije Daneta Kondića nakon što je prethodno dozvolio da postupak zastari.

DJB je podneo prekršajnu prijavu u junu 2015. protiv Kondića zbog ignorisanja zahteva za pristup informacijama od javnog značaja i zakonske obaveze da na isti odgovori u zakonskom roku.

Putem zahteva za informacije od javnog značaja 12.11.2014. godine tražili smo kopije zapisnika sa sednica Nadzornog odbora i Skupštine akcionara održanih 2013. i 2014. godine u ‘’Jat airways’’ odnosno ‘’Air Serbia’’.

Dane Kondić, kao odgovorno lice i direktor akcionarskog društva Er Srbija bio je u zakonskoj obavezi da odgovori na zahtev lično ili preko lica na koje je preneo ovlašćenje, ili da donese obrazloženo rešenje o odbijanju zahteva.

Er Srbija je gubitaš koji netransparentno posluje, oštećuje budžet Srbije i zbog toga krije informacije o svom radu.

Er Srbija, odnosno JAT je u 2015. godini, kada se izuzmu subvencije, ostvario poslovni gubitak od preko 45 miliona evra. Kada ovom iznosu dodamo poslovni gubitak od 75 miliona evra iz 2014. godine, dolazimo do gubitaka Er Srbije od 120 miliona evra.

Građani Srbije su u isto vreme ER Srbiji dali subvenciju u istom iznosu od 120 miliona evra, a platili su i stare dugove Er Srbije u iznosu od 150 miliona evra. Ukupno je u Er Srbiju, na račun građana Srbije, otišlo 270 miliona evra, da bi Vlada mogla da obmanjuje javnost i da se hvali kako je Er Srbija postala profitabilna kompanija.

U toku 2016. godine Er Srbija je ponovo primila subvencije od države vredne 4,95 milijardi dinara (oko 40 miliona evra).

Iako je prekršio Zakon, sudije nisu smele da kazne direktora Er Srbije ni najmanjom  kaznom od 5.000 dinara pa su pustile da slučaj zastari. Podsetimo, predviđena novčana kazna za prekršaj iz člana 46. st. 1. tačka 8. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja iznosi od 5.000 do 50.000 dinara. Ovo je dokaz da pravosuđe u strahu od izvršne vlasti na čelu sa SNS-om obesmišljave sve zakone.

Identičnu situaciju imali smo prošle godine kada je Prekršajni sud dozvolio da zastari prekršaj ministra Aleksandra Antića, protiv koga je DJB podneo krivičnu prijavu zbog skrivanja biografije Vučićevog kuma Nikole Petrovića.

Dosta je bilo se zalaže za potpunu transparentnost države na svim nivoima vlasti. Podaci o poslovanju i načinu trošenja novca moraju biti dostupni na sajtovima institucija, javnih preduzeća, fondova i agencija. Interes građana je da nas vode najbolji, odgovorni ljudi čiji rad je podložan javnom ocenjivanju i kontroli.

Presuda je doneta 31. marta 2017. Godine ali je zbog uobičajene prakse da dugo putuje od suda, u DJB stigla tek krajem novembra.

U prilogu:

Rešenje Prekršajnog suda u Beogradu

Prekršajna prijava protiv direktora Er Srbije

Zahtev za informacije od javnog značaja

 1
2
3

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • “Presuda je doneta 31. marta 2017. Godine ali je zbog uobičajene prakse da dugo putuje od suda, u DJB stigla tek krajem novembra.” Zastarelo,platio bi kaznu od 5000 din ali ni to nije smelo da se dosudi,pa putovanje od suda do oštećenog…ko preživi pričaće.Koja smo mi komedija od države…