Autorski tekst Državna uprava Prenosimo Privreda

Kazne i penali za neodgovornu državu

I za narednu godinu planira se da Vlada Srbije izdvoji značajnu sumu za različite vrste kazni i penala po rešenju sudova (ek. klasifikacija 483). Najviše kazni platiće ministarstvo finansija (9,3 mlrd), ministarstvo pravde (1,5), unutrašnjih poslova (1,4) itd. 

Ovo ne samo da je značajan izdatak i nepotreban trošak za budžet, nego je u porastu. Za 2017. godinu planirano je 8,52, a sada čak 14,9 mlrd. din. (Ispod možete pogledati grafički prikaz rasta za pojedična ministarstva i ukupno.)

Ovaj trošak pokazuje neozbiljnost i neodgovornost Vlade, jer kazne i penali su posledica neodgovornog ponašanja državnih službenika i političara koji upravljaju ministarstvima. Nikada niko nije odgovarao zbog ovog ovako velikiog gubitka i rasipanja para poreskih obveznika. Nikada niko nije smenjen ili podneo ostavku.

Izdatak od 14,9 mlrd. predstavlja značajan trošak bez koga bi neki drugi elementi ekonomske politike mogli da budu potpuno drugačiji. Recimo, ukupna ušteda za smanjenje zarada u javnom sektoru iznosi 20,9 milijardi dinara, dok ušteda na smanjenju penzija iznosi oko 25 mlrd. Drugim rečima, da se država odnosi odgovorno prema novu poreskih obveznika, 71% smanjenja zarada, odn. oko 60% smanjenja penzija, ne bi bilo potrebno.

Ovo je velika sramota za državu koja pokazuje nepoštovanje prema novcu poreskih obveznika i blagostanju građana.

image_1

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • To nimalo ne treba zacuditi. Jer u drzavnoj upravi radi masa ljudi sa fakultetima iz podruma, kupljenim diplomama i koji su studirali 16 godina. Takjodje zaposljavaju se vecina na izmisljenim radnim mestima a nema ih dovoljno i dovoljno strucnih na potrebnim radnim mestima.