Источна Србија Образовање

У Зајечару ништа ново

 

 

Поводом актуелних активности Градске управе у вези са израдом Одлуке о буџету и усвајања градског буџета за 2018. годину, а на основу исказаних потреба од стране основних и средњих школа, градски одбор ДЈБ позива све директоре школа на територији града да се изјасне поводом писма које им је упућено од стране „шефа буџета“, Габријеле Ритупер Бегић, а у консултацији (цитирамо) са градоначелником Бошком Ничићем, иначе „чуваром буџета“ од поштених грађана који штитећи своја права, по њему желе да оштете буџет који је он и њему слични, претходних година „домаћински“ успешно черупао.

Наиме, постоји јасна сумња да градска управа покушава да наметне својевољно сопствена правила директорима и запосленима образовних установа у Зајечару, не обазирући се на закон и остале прописе, како би у буџету изоставили или доста смањили ставку која се односи на накнаду за долазак и одлазак са рада, на коју запослени имају право по важећем Закону о раду и Посебном колективном уговору за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика. Тиме би се одговорност за неизвршавање законских обавеза пребацила са града на директоре школа и школске одборе, јер би градоначелник и његов „шеф буџета“ имали оправдање за неплаћање превоза. Прича се да ће сада у рукама директора бити списак запослених који имају право на накнаду трошкова превоза, чиме ће се додатно погоршати не само материјални положај запослених, већ и међуљудски односи, ко је подобан, а ко не да добије накнаду за долазак и одлазак са посла.

                                                                     Кликни за увећање слике

Заправо, Закон о раду чланом 118 ставом 1 тачком 1 јасно прописује право запослених на накнаду за долазак и одлазак са рада, у висини цене превозне карте у јавном саобраћају, ако послодавац није обезбедио сопствени превоз, као и Посебни колективни уговор за запослене у основним И средњим школама И домовима ученика чланом 26 којим јасно утврђује право запослених на накнаду за долазак и одлазак са рада, у висини цене превозне карте у јавном саобраћају (градски, приградски, међуградски), која мора бити исплаћена до петог у месецу за претходни месец, уколико послодавац није обезбедио сопствени превоз. Још један показатељ да запослени у свим образовним установама имају право на ову накнаду јесте И чињеница да је Република Србија признала тужбене захтеве запослених у Основној музичкој школи у Зајечару, притом не упуштајући се у утврђивање на којој раздаљини запослени живе од школе, јер је држава свесна да им то право припада, чиме се држава обавезала да исплати ову накнаду запосленима у тој школи. Држава ово право не оспорава, али градоначелник Зајечара, као пожртвовани “чувар буџета” и његов “шеф буџета” оспоравају запосленима у образовним установама право које им припада и које би требало да се оствари из буџета града.

Писмо „шефа буџета“ заправо представља један покушај да се изигра право свих запослених у школама, али је још страшнија спремност да се изигра закон земље у којој живи градоначелник, али и сви ми заједно са њим, на жалост. Свакако ће бити обавезан да објасни Зајечарцима зашто ће морати да плати своје непоштовање закона милионским износима из буџета или се нада да ће његове дугове наследити неко у далекој будућности, као што се то већ десило у прошлости, када је напуштао удобну фотељу кабинета градоначелника са тајним скупоценим купатилом (само да подсетимо Зајечарце на шта је за нашег снс шерифа у реду новац из буџета трошити).

Има ли краја бахатости и безобразлуку нашег градоначелника и његових послушника који се налазе у редовима школских одбора? До које границе је понижен град и ми као грађани Зајечара, гледајући како смо ускраћени за развојне пројекте, гледајући како наша деца немају услова да се баве спортом на достојанствен начин, гледајући како затварају, отварају позориште, установе културе, туризма и свега што би могло бити вредно останка у овом граду? О новим радним местима да не говоримо, страхујући од сталних наговештаја да ће и ово мало фабрика које раде у граду бити затворено због немогућих услова за рад, стално нових комуналних, еколошких и ко зна каквих нетранспарентних намета.

Извините господо, лоше је у целој земљи, али ми знамо да наше колеге наставници из Књажевца, Сокобање, Бора, Пирота и да не набрајамо… примају редовно своје законски одређене надокнаде: за превоз, за учешће на такмичењима, за развојне пројекте, за опремање школа, за стручно усавршавање наставника. Има ли краја понижавању запослених у образовању…  директори, чланови школских одбора, председници синдиката, у вашим је рукама достојанство не само нас колега, већ и целог града који је у шерифовом џепу.

Градски одбор „Доста је Било“ Зајечар