Ауторски текст Војводина

Постоји једна посланичка група

Шеф посланичке групе СВМ у Скупштини Србије Балинт Пастор пре тачно годину дана изјавио је да је садашњи сазив парламента корак уназад у односу на прошли. “Проблем је зато што постоји једна посланичка група која жели све да ради на неки други начин у односу на устаљену праксу која постоји 25, 26 година”, рекао је Пастор децембра 2016. године за Политику, наводећи да мисли на посланичку групу Доста је било.
Можда баш у овој искреној забринутости за судбину устаљених пракси у парламенту и политици на српски начин можемо пронаћи одговоре због чега се Савез војвођанских Мађара , за разлику од маргарина из рекламе, ни у шта не меша – једноставно, мешање није устаљена пракса.

А разлога за мешање је на претек.

Можда најсвежији догађаји најбоље показују како то изгледа када се круто поштује утврђена пракса и обичаји. Подсетимо, афера чији је виновник крајем лета био градоначелник Суботице Богдан Лабан, када је у јавност процурио аудио снимак у ком на најпримитивнији начин вређа и прети свом страначком колеги Владимиру Половини, за СВМ , који је у коалицији са СНС-ом у Скупштини града Суботице то је било довољно само за изјаву у којој се ограђују од Лабановог поступка. У складу са тим уследила је и молба надлежним органима , али и СНС-у, да учине нужне кораке, јер се, како је тада изјавила председница Градског одбора СВМ у Суботици Тимеа Хорват, приближава Дан града! Ред је ред.

Последњи догађај који је узнемирио јавност догодио се 2. децембра када је у Бачким виноградима, селу надомак Суботице, у породичној кући изгорео службени аутомобил члана градског већа из редова Савеза Војвођанских Мађара Шимона Острогонца. Реч је о функционеру који је само неколико дана пре овог догађаја реаговао на незакониту сечу ветрозаштитног појаса у близини Палића.

Иако је Острогонац изјавио да не жели никога да оптужује, јавност је остала ускраћена за било какву реакцију , поготову из редова странке којој припада. Мук и тишина. Јер, то је устаљена пракса, зар не?

У складу са принципима и вредностима које поштујемо до краја, остајемо захвални господину Балинту Пастору што је још пре годину дана схватио да смо другачији. Посланици , одборници, чланови градских одбора и Удружења “Доста је било” наставиће да се боре против овако успостављене политичке праксе.

Љиљана Елек,
Чланица ГО ДЈБ Суботица

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар