Војводина

Зрењанин: Чиста вода још увек неизвесна

Током протеклог периода правили смо неколико анализа воде. Када пречистач ради „Институт за јавно здравље Војводине“ узорак и даље оцењује као неисправан. Резултати су међутим много бољи, на граници да буду прихватљиви. Када пречистач не ради концентрација неких недозвољених материја је и до 10 пута виша од дозвољене. Обе анализе можете видети овде или на нашој фб страници.

Уговором о пречишћавању воде услуга пречишћавања воде је поверене Групи Зилио (сада Синертек д.о.о.). Интерес града и грађана Зрењанина требао би да заступа ЈКП “Водовод и канализација“. Интерс Синертека је да продаје пречишћену воду, а интерес града да добије чисту воду уз поштовање свих уговорених параметара.

Међутим имамо чудну ситуацију да водовод заступа интересе фирме која треба да пречишћава воду (Синертек д.о.о), градска власт се држи по стреани а интерес грађана не заступа нико.

Иако су радови око изградње пречистача каснили скоро две године, нисмо чули ни реч прекора ни од стране водовода ни од стране грдске власти. Након пуштања у пробни рад за очекивати је да ЈКП “Водовод и канализација“ Зрењанин измери све уговорене параметре и јавно их објави. Уместо тога могли смо само да чујемо изјаве да је пречистач готов а квалитет воде премашује највише стандарде. Приликом посете фабрици могли смо да видимо да је предата количина воде 250л/с уз притисак 2.5 барa. Оба ова параметра су мања од уговорених. Такође смо могли да видимо и чујемо од директора Синертека да линија за муљ још није готова, а то се вероватно одражава на губитке који нису ни мерени. Квалитет воде мерили смо сами. За услугу пречишћавања воде гаранција је 6.8 милиона динара годишње. Ову услугу на захтев водовода плаћа град из буџета већ другу годину иако од чисте воде још увек нема ништа.

Догодило се да су већи проблеми од самог квалитета воде формално правне природе односно Закон о комуналним делатностима. По том закону у члану 5 стоји, парафразирам, снабдевањем водом за пиће може да се бави једино јавно предузеће чији је једини власник јединица локалне самоуправе.

Дакле после задње промене, крајем прошле године, Закон очигледно не препознаје услугу пречишћавања воде од стране приватне фирме. Просто је невероватно да нико од надлежних није пратио законе из ове области. Ако прептоставимо да су се закони ипак пратили, те да се знало да услуга пречишћавања воде након промене закона неће бити законита, поставља се логично питање зашто се ћутало све до краја?

Али да би смо то схватили вероватно морамо прво да разумемо односе водовода, Синертека и градске власти.

Слике анализе воде:

druga analiza vode zrenjanin 2 dosta je bilo

druga analiza vode zrenjanin 2 dosta je bilo

Александар Коровљев
Доста је било Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар