Autorski tekst Vojvodina

Postoji jedna poslanička grupa

Šef poslaničke grupe SVM u Skupštini Srbije Balint Pastor pre tačno godinu dana izjavio je da je sadašnji saziv parlamenta korak unazad u odnosu na prošli. “Problem je zato što postoji jedna poslanička grupa koja želi sve da radi na neki drugi način u odnosu na ustaljenu praksu koja postoji 25, 26 godina”, rekao je Pastor decembra 2016. godine za Politiku, navodeći da misli na poslaničku grupu Dosta je bilo.
Možda baš u ovoj iskrenoj zabrinutosti za sudbinu ustaljenih praksi u parlamentu i politici na srpski način možemo pronaći odgovore zbog čega se Savez vojvođanskih Mađara , za razliku od margarina iz reklame, ni u šta ne meša – jednostavno, mešanje nije ustaljena praksa.

A razloga za mešanje je na pretek.

Možda najsvežiji događaji najbolje pokazuju kako to izgleda kada se kruto poštuje utvrđena praksa i običaji. Podsetimo, afera čiji je vinovnik krajem leta bio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, kada je u javnost procurio audio snimak u kom na najprimitivniji način vređa i preti svom stranačkom kolegi Vladimiru Polovini, za SVM , koji je u koaliciji sa SNS-om u Skupštini grada Subotice to je bilo dovoljno samo za izjavu u kojoj se ograđuju od Labanovog postupka. U skladu sa tim usledila je i molba nadležnim organima , ali i SNS-u, da učine nužne korake, jer se, kako je tada izjavila predsednica Gradskog odbora SVM u Subotici Timea Horvat, približava Dan grada! Red je red.

Poslednji događaj koji je uznemirio javnost dogodio se 2. decembra kada je u Bačkim vinogradima, selu nadomak Subotice, u porodičnoj kući izgoreo službeni automobil člana gradskog veća iz redova Saveza Vojvođanskih Mađara Šimona Ostrogonca. Reč je o funkcioneru koji je samo nekoliko dana pre ovog događaja reagovao na nezakonitu seču vetrozaštitnog pojasa u blizini Palića.

Iako je Ostrogonac izjavio da ne želi nikoga da optužuje, javnost je ostala uskraćena za bilo kakvu reakciju , pogotovu iz redova stranke kojoj pripada. Muk i tišina. Jer, to je ustaljena praksa, zar ne?

U skladu sa principima i vrednostima koje poštujemo do kraja, ostajemo zahvalni gospodinu Balintu Pastoru što je još pre godinu dana shvatio da smo drugačiji. Poslanici , odbornici, članovi gradskih odbora i Udruženja “Dosta je bilo” nastaviće da se bore protiv ovako uspostavljene političke prakse.

Ljiljana Elek,
Članica GO DJB Subotica

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar