Здравство Привреда Рад Социјална заштита Финансије

Предлог буџета ДЈБ: Враћање отетих плата и пензија, здравствено за све, смањење намета на рад

Доста је било  предложио је амандмане на закон о буџету за 2018. који предвиђају враћање 10% плата лекарима,  полицији и војсци уместо плана Владе Србије о повећања плата од 8% јер то у ствари представља номинално повећање од 7,2%.

Предложили смо и враћање отетих пензија кроз укидање закона о привременом уређивању начина исплате пензија чиме се прво враћају отете пензије. На то тражимо  повећање пензија у износу инфлације у 2017. години од 3%, уместо најављеног линераног повећање пензија од 5%.

Доста је било je предвидео и здравствено осигурање за све грађане без обзира на радни статус, укидање овере здравствних књижица за све грађана као и постепено укидање доприноса за здравство и прелазак на буџетско финансирање. Део предлога је и повећање буџета здравства за 10 милијарди динара.

Са друге стране, амандманом је предложено укидање субвенција у привреди у износу од 42 милијарде динара. Важна ставка је и подстицање привреде кроз смањење намета на рад у износу од 70 милијарди динара кроз увођење ослобађање од плаћања доприноса за здравство на део зараде до минималца.

Део новца обезбедили бисмо и кроз укидање активираних гаранција у износу од 29 милијарди динара и стопирање могућности да предузећа која су у већинским власништву државе као што су Србијагас, Ер Србија, РТБ Бор, и њихов нестручан партијски менаџмент злоупотребљавају буџет Србије, узимају огромне кредите и очекују да их буџет враћа. Зато отплату тих кредита треба пренети на предузећа која су их и узела.

Уместо чекања да оштећени грађани туже па да се онда пресуде исплаћују из буџета што државу годишње кошта 18 милијарди динара, предлажемо повезивање радног стажа и исплату запосталих зарада запосленима у друштвеним предузећима у реструктурирању и стечају у износу од 20 милијарди динара.

Део нашег предлога је и исплата ратних дневница резервистима у износу од 10 милијарди динара уместо чекања судских пресуда.

Предлажемо и подстицај предузетништву и иновацијама кроз пројекат стварања Venture Capital индустрије у Србији у износу од 4 милијарде динара, као и набавку уџбеника за сву децу у свим основним и средњим школама у Србији у износу од 5,5 милијарди динара.

Резултат свих ових промена повећава дефицит маргинално за 9,2 милијарде динара са 0,6% на 0,8% пројектованог бруто друштвеног производа. Рачунице су изведене оквирно јер Министарство финансија скупштини не доставља све потребне податке да би се обрачун могао извести у целости.

Став ДЈБ је и да зајам са Кинеском експорт-импорт банком треба заменити издавањем обвезница Републике Србије на светском тржишту. Развој инфраструктуре уз помоћ кредита, а да огромна већина тог новца не буде потрошена на домаћу индустрију подстичући домаћи БДП је неодговорно и финансијски неисплативо.

Амандманима смо предложили  и обавезу свих директних и индиректних корисника буџетских средстава  да редовно сваког месеца објављује сваки потрошен динар из буџета, потписане уговоре, спорове које воде као и вредност имовине.

Тражимо и да Министарство финансија редовно објављује обавезе државе за претходни месец.

amandman I

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар