Zdravstvo Privreda Rad Socijalna zaštita Finansije

Predlog budžeta DJB: Vraćanje otetih plata i penzija, zdravstveno za sve, smanjenje nameta na rad

Dosta je bilo  predložio je amandmane na zakon o budžetu za 2018. koji predviđaju vraćanje 10% plata lekarima,  policiji i vojsci umesto plana Vlade Srbije o povećanja plata od 8% jer to u stvari predstavlja nominalno povećanje od 7,2%.

Predložili smo i vraćanje otetih penzija kroz ukidanje zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija čime se prvo vraćaju otete penzije. Na to tražimo  povećanje penzija u iznosu inflacije u 2017. godini od 3%, umesto najavljenog lineranog povećanje penzija od 5%.

Dosta je bilo je predvideo i zdravstveno osiguranje za sve građane bez obzira na radni status, ukidanje overe zdravstvnih knjižica za sve građana kao i postepeno ukidanje doprinosa za zdravstvo i prelazak na budžetsko finansiranje. Deo predloga je i povećanje budžeta zdravstva za 10 milijardi dinara.

Sa druge strane, amandmanom je predloženo ukidanje subvencija u privredi u iznosu od 42 milijarde dinara. Važna stavka je i podsticanje privrede kroz smanjenje nameta na rad u iznosu od 70 milijardi dinara kroz uvođenje oslobađanje od plaćanja doprinosa za zdravstvo na deo zarade do minimalca.

Deo novca obezbedili bismo i kroz ukidanje aktiviranih garancija u iznosu od 29 milijardi dinara i stopiranje mogućnosti da preduzeća koja su u većinskim vlasništvu države kao što su Srbijagas, Er Srbija, RTB Bor, i njihov nestručan partijski menadžment zloupotrebljavaju budžet Srbije, uzimaju ogromne kredite i očekuju da ih budžet vraća. Zato otplatu tih kredita treba preneti na preduzeća koja su ih i uzela.

Umesto čekanja da oštećeni građani tuže pa da se onda presude isplaćuju iz budžeta što državu godišnje košta 18 milijardi dinara, predlažemo povezivanje radnog staža i isplatu zapostalih zarada zaposlenima u društvenim preduzećima u restrukturiranju i stečaju u iznosu od 20 milijardi dinara.

Deo našeg predloga je i isplata ratnih dnevnica rezervistima u iznosu od 10 milijardi dinara umesto čekanja sudskih presuda.

Predlažemo i podsticaj preduzetništvu i inovacijama kroz projekat stvaranja Venture Capital industrije u Srbiji u iznosu od 4 milijarde dinara, kao i nabavku udžbenika za svu decu u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji u iznosu od 5,5 milijardi dinara.

Rezultat svih ovih promena povećava deficit marginalno za 9,2 milijarde dinara sa 0,6% na 0,8% projektovanog bruto društvenog proizvoda. Računice su izvedene okvirno jer Ministarstvo finansija skupštini ne dostavlja sve potrebne podatke da bi se obračun mogao izvesti u celosti.

Stav DJB je i da zajam sa Kineskom eksport-import bankom treba zameniti izdavanjem obveznica Republike Srbije na svetskom tržištu. Razvoj infrastrukture uz pomoć kredita, a da ogromna većina tog novca ne bude potrošena na domaću industriju podstičući domaći BDP je neodgovorno i finansijski neisplativo.

Amandmanima smo predložili  i obavezu svih direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava  da redovno svakog meseca objavljuje svaki potrošen dinar iz budžeta, potpisane ugovore, sporove koje vode kao i vrednost imovine.

Tražimo i da Ministarstvo finansija redovno objavljuje obaveze države za prethodni mesec.

amandman I

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Tako se to tadi kad rade stručnjaci i odgovorni političari. Vlada Srbije i ministri u njoj nisu ni prošli pored škole u kojoj se to uči u I razredu. Njihova “polivalentnost” je na nivou ringišpila i očita je na svakom koraku!