Косово и Метохија Саопштењe

Сто дана Владе Вучић – Харадинај: Вучић да поднесе извештај грађанима Србије

Коалиција Српске листе и косовског премијера Рамуша Харадинаја данас обележава првих 100 дана рада због чега позивамо председника Србије и премијерку Ану Брнабић да грађанима Србије, на конференцији за медије, поднесу извештај о првим резултатима рада ове Владе.

Одлуком посланика Српске листе да у септембру подрже косовску владу предвођену Рамушем Харадинајем, СНС је постао коалициони партнер  човека кога су годинама, све до председничких избора, означавали као ратног злочинца, кољача и силоватеља. Српска листа дакле представља лице и глас СНС и њеног председника на Косову.

Председник Србије и СНС-а је дужан да одговори на питање да ли је крајњи циљ ове коалиције избацивање Косова из преамбуле Устава Србије и  увод у сагласност Србија на столицу Косова у Уједињеним нацијама. Да ли је циљ ове коалиције и коначно одустајање Србије од свих својих легитимних права, уговора, имовинских права, културних споменика, економских и свих других интереса на КиМ. Да ли из тих разлога Вучић организује актуелни циркус око наводног унутрашњег дијалога и промене Устава?

Вучићев коалициони партнер Рамуш Харадинај ових дана  најављује и формирање војске Косова за март 2018. па питамо председника Србије да ли његова Српска листа подржава ову иницијативу Харадинаја, као и зашто од грађана крију заклетву српских судија у кабинету косовског председника Хашима Тачија.

Подсећамо да  ДЈБ још није добио текст заклетве иако смо га затражили званично од премијерке Брнабић. Коме су то српске судије положиле заклетву, па овдашње власти тај документ желе да сакрију од очију грађана Србије?

СНС и њен председник су очигледно одлучили да зарад останка на власти и маркетиншке подршке и Истока и Запада, продају националне интересе, одустану од уговора и права, и поклоне имовину грађана Србије на КиМ без преговора. ДЈБ у томе неће учествовати и референдум за промену Устава нећемо подржати.

Повезани текстови

Косово, имовина и уговори

ДЈБ неће учествовати у фарси о промени Устава

Ауторски текст Саше Радуловића за НИН: Труманов шоу

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Све што сте написали је тачно. Но, осим констатација, нема конкретних понуда шта то ДјБ мисли да уради по питању Косова и Метохије изузев анализа и констатација.
    1. Став ДјБ о тзв. Бриселском (не)споразуму. Подржава ли ДјБ исти или не? По мени тзв. Бриселски (не)споразум је линија раздвајања партија у Србији да ли су за Србију по важећем Уставу и Резолуцији 1244 или су за неки нови Устав, “унутрашњи дијалог” или неку нову Разолуцију СБ УН!
    2. Уколико је ДјБ против тзв. Бриселског (не)споразума, зашта јесте у вези са КиМ? Појасните и мени а надам се и многим другим у Србили али и у Свету: Шта ДјБ мисли да уради са статусом КиМ? шта да уради на КиМ? како и са ким (у Србији и Свету) то што жели, хоће и може да уради у вези КиМ.

    Уколико би ДјБ имао јасан и прецизан став о КиМ може само корист да донесе Србији а самим тим и самом себи.

    • Sve sporazume koji su do sada doneti treba poštovati. To je civilizacijsko ponašanje. Drugo je pitanje da li su ti sporazumi dobri po nas i koliko su vešto ispregovarani. Čak je i diskusija o tome besmislena, to je deo istorije i tako je kako je. Dakle sve što je doneseno, treba poštovati ali i truditi se da se stvari ispravljaju koliko je moguće. I posle sporazuma ima novi sporazum, ne postoji kraj, tako da treba raditi tako da se stvari unapređuju. Što se tiče Kosova, ne postoji nikakav korak koji sad može da se uradi pa da se Kosovo vrati. Mislim da celu situaciju banalizuješ na neki dečiji nivo. Kosovo je proces koji traje unazad 50 godina i kao takav je doveo do ovog sadašnjeg stanja. Naša država je u prošlosti bila nesposobna da reši to pitanje i problem je internacionalizovan i više nije u našim rukama. Drugim rečima, kad smo već nesposobni da se sami staramo o svome, dobili smo tutora i sad se on pita. Da stvar bude još gora, tutor za Kosovo su Ameri i delom EU a mi gajimo saveznike u Rusiji. Prema tome i tu smo omanuli. Naime, ako imaš prijatelje na “pogrešnoj” strani, onda jebiga, nema koristi od toga. Tako da, situacija sa Kosovom nije sjajna ali ne treba dizati ruke. Treba se prosto zalagati da se spasi sve što se spasiti može i to je to. Zalagati se za naše ljude tamo, našu imovinu… pregovarati što bolje… I naravno, raditi na ekonomskom jačanju države. Jer što je Srbija jača, to ima i veću težinu u međunarodnim odnosima pa tako može i da izvuče više iz pregovora. Takođe ne bi bilo loše i da razmišljamo o promeni prijatelja. Ko pijani smo se uhvatili za Ruse iako se oni na ovim prostorima ništa ne pitaju. Niti sa njima imamo trgovinsku saradnju (osim neke zanemarljive) niti smo do sada imali neke koristi od njih. Razumem sve to, pravoslavlje, braća i drugo… ali to ne postoji u politici, tu su samo interesi i ništa više. Nama je u interesu da budemo deo zapadnog a ne istočnog sveta.