Kosovo i Metohija Saopštenje

Sto dana Vlade Vučić – Haradinaj: Vučić da podnese izveštaj građanima Srbije

Koalicija Srpske liste i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja danas obeležava prvih 100 dana rada zbog čega pozivamo predsednika Srbije i premijerku Anu Brnabić da građanima Srbije, na konferenciji za medije, podnesu izveštaj o prvim rezultatima rada ove Vlade.

Odlukom poslanika Srpske liste da u septembru podrže kosovsku vladu predvođenu Ramušem Haradinajem, SNS je postao koalicioni partner  čoveka koga su godinama, sve do predsedničkih izbora, označavali kao ratnog zločinca, koljača i silovatelja. Srpska lista dakle predstavlja lice i glas SNS i njenog predsednika na Kosovu.

Predsednik Srbije i SNS-a je dužan da odgovori na pitanje da li je krajnji cilj ove koalicije izbacivanje Kosova iz preambule Ustava Srbije i  uvod u saglasnost Srbija na stolicu Kosova u Ujedinjenim nacijama. Da li je cilj ove koalicije i konačno odustajanje Srbije od svih svojih legitimnih prava, ugovora, imovinskih prava, kulturnih spomenika, ekonomskih i svih drugih interesa na KiM. Da li iz tih razloga Vučić organizuje aktuelni cirkus oko navodnog unutrašnjeg dijaloga i promene Ustava?

Vučićev koalicioni partner Ramuš Haradinaj ovih dana  najavljuje i formiranje vojske Kosova za mart 2018. pa pitamo predsednika Srbije da li njegova Srpska lista podržava ovu inicijativu Haradinaja, kao i zašto od građana kriju zakletvu srpskih sudija u kabinetu kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Podsećamo da  DJB još nije dobio tekst zakletve iako smo ga zatražili zvanično od premijerke Brnabić. Kome su to srpske sudije položile zakletvu, pa ovdašnje vlasti taj dokument žele da sakriju od očiju građana Srbije?

SNS i njen predsednik su očigledno odlučili da zarad ostanka na vlasti i marketinške podrške i Istoka i Zapada, prodaju nacionalne interese, odustanu od ugovora i prava, i poklone imovinu građana Srbije na KiM bez pregovora. DJB u tome neće učestvovati i referendum za promenu Ustava nećemo podržati.

Povezani tekstovi

Kosovo, imovina i ugovori

DJB neće učestvovati u farsi o promeni Ustava

Autorski tekst Saše Radulovića za NIN: Trumanov šou

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Sve što ste napisali je tačno. No, osim konstatacija, nema konkretnih ponuda šta to DjB misli da uradi po pitanju Kosova i Metohije izuzev analiza i konstatacija.
    1. Stav DjB o tzv. Briselskom (ne)sporazumu. Podržava li DjB isti ili ne? Po meni tzv. Briselski (ne)sporazum je linija razdvajanja partija u Srbiji da li su za Srbiju po važećem Ustavu i Rezoluciji 1244 ili su za neki novi Ustav, “unutrašnji dijalog” ili neku novu Razoluciju SB UN!
    2. Ukoliko je DjB protiv tzv. Briselskog (ne)sporazuma, zašta jeste u vezi sa KiM? Pojasnite i meni a nadam se i mnogim drugim u Srbili ali i u Svetu: Šta DjB misli da uradi sa statusom KiM? šta da uradi na KiM? kako i sa kim (u Srbiji i Svetu) to što želi, hoće i može da uradi u vezi KiM.

    Ukoliko bi DjB imao jasan i precizan stav o KiM može samo korist da donese Srbiji a samim tim i samom sebi.

    • Sve sporazume koji su do sada doneti treba poštovati. To je civilizacijsko ponašanje. Drugo je pitanje da li su ti sporazumi dobri po nas i koliko su vešto ispregovarani. Čak je i diskusija o tome besmislena, to je deo istorije i tako je kako je. Dakle sve što je doneseno, treba poštovati ali i truditi se da se stvari ispravljaju koliko je moguće. I posle sporazuma ima novi sporazum, ne postoji kraj, tako da treba raditi tako da se stvari unapređuju. Što se tiče Kosova, ne postoji nikakav korak koji sad može da se uradi pa da se Kosovo vrati. Mislim da celu situaciju banalizuješ na neki dečiji nivo. Kosovo je proces koji traje unazad 50 godina i kao takav je doveo do ovog sadašnjeg stanja. Naša država je u prošlosti bila nesposobna da reši to pitanje i problem je internacionalizovan i više nije u našim rukama. Drugim rečima, kad smo već nesposobni da se sami staramo o svome, dobili smo tutora i sad se on pita. Da stvar bude još gora, tutor za Kosovo su Ameri i delom EU a mi gajimo saveznike u Rusiji. Prema tome i tu smo omanuli. Naime, ako imaš prijatelje na “pogrešnoj” strani, onda jebiga, nema koristi od toga. Tako da, situacija sa Kosovom nije sjajna ali ne treba dizati ruke. Treba se prosto zalagati da se spasi sve što se spasiti može i to je to. Zalagati se za naše ljude tamo, našu imovinu… pregovarati što bolje… I naravno, raditi na ekonomskom jačanju države. Jer što je Srbija jača, to ima i veću težinu u međunarodnim odnosima pa tako može i da izvuče više iz pregovora. Takođe ne bi bilo loše i da razmišljamo o promeni prijatelja. Ko pijani smo se uhvatili za Ruse iako se oni na ovim prostorima ništa ne pitaju. Niti sa njima imamo trgovinsku saradnju (osim neke zanemarljive) niti smo do sada imali neke koristi od njih. Razumem sve to, pravoslavlje, braća i drugo… ali to ne postoji u politici, tu su samo interesi i ništa više. Nama je u interesu da budemo deo zapadnog a ne istočnog sveta.