Vojvodina Reagovanje

Počasni građanin Rume pod istragom policije

Prema pisanju današnje beogradske štampe direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić nalazi se pod istragom policije. Njega dovode u vezu sa sumnjivom prodajom beogradskih vila kojima je nekad upravljao Dipos, a do danas direkcija na čijem je čelu Vorkapić, koristeći sumnjive tendere za  prodaju po spornim cenama. Navodi se da su pojedini kupci imali vezu, preko koje su saznali koliko se novca nudi za određene objekte, pa su mogli lakše da manipulišu, i to sve na štetu države.

Ova vest možda ne bi bila toliko interesantna za građane rumske opštine, da isti gospodin Jovan Vorkapić nije prošlog meseca voljom vladajuće većine izabran za počasnog građanina Opštine Ruma! Odluka o dodeli ove laskave titule doneta je na sednici Skupštine Opštine Ruma 22. novembra, na predlog Komisije za odlikovanja i druga društvena priznanja čiji je sastav sakriven od očiju javnosti, kao što je to praksa za sve komisije u našoj opštini. Bilo bi dobro saznati ko su ti eksperti koji su od svih građana Rume ili onih koji su učinili nešto za Rumu ili je proslavili, baš izabrali gospodina Vorkapića.

Kako nam je gospodin Vorkapić bio potpuno nepoznat, kao i verovatno većini Rumljana, a od komisije nismo dobili apsolutno nikakvo obrazloženje predloga, pokušali smo da se informišemo preko interneta. Preko portala Pištaljka saznajemo da je gospodin Vorkapić bivši advokat Milana Beka u sporu Luke Beograd sa gradom Beogradom, učesnik u 2 od 24 sporne privatizacije, takođe je imenovan za savetnika Agencije za privatizaciju u projektu sa Al Dahrom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Možemo pronaći i da je gospodin Vorkapić u periodu od februara 2014. do maja 2015. godine bio član nadzornog odbora aerodroma Nikola Tesla uz simboličnu nadoknadu od 325 hiljada dinara mesečno. Zbog čega je ovaj čovek predložen i izabran za počasnog građanina opštine Ruma ? Nijedno zvanično obrazloženje nije dostavljeno ni odbornicima ni javnosti. Rumljani ga se jedino možda sećaju po tome što je učestvovao u predizbornoj kampanji SNS-a za lokalne izbore 2016. godine kada je bio na otvaranju rekonstruisane pijace (kojoj je prokišnjavao krov odmah nakon otvaranja ).

Da situacija bude tragičnija, ovo je prvi put da se zvanje počasnog građanina dodeljuje u našoj opštini i zbog toga prvi dobitnik ovog zvanja treba da bude upisan zlatnim slovima u istoriji naše opštine. Imajući ovo u vidu odbornik Dosta je bilo, Boris Šikić, predložio je za zvanje počasnog građanina Opštine Ruma, našeg proslavljenog plivača Milorada Čavića. Milorad ima brojnu porodicu u našoj opštini, posle svakog velikog uspeha dolazio je u Rumu i to je sa ponosom isticao. On je neko ko može da posluži kao uzor mladima, da ih inspiriše za bavljenje sportom i pokaže da se vredan, pošten rad i zalaganje isplati. Umesto toga za počasnog građanina dobili smo suštu suprotnost, čoveka mutne biografije, kojim retko ko u Rumi može da se ponosi, osim možda neki članovi stranaka na vlasti.

Dosta je bilo – Ruma

DJB Ruma

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar