Економија Јужна Србија

Муке по зубарима

Државна и пореска администрација Србије немају слуха за домаћу привреду и предузетнике , што можемо свакодневно да видимо у пракси.

Најновији пример је драстичан- а тиче се свих власника стоматолошких ординација. Наиме, у децембру месецу 2017. све ординације су добиле обавештење по коме у року од 5 дана треба да плате разлику у порезу у износу од 70.000 до 120.000 динара – и то за период од 3 године уназад. Ови порески обвезници нису добијали пореска решења 3 године, иако је Пореска управа дужна да их сваке године шаље, тако да су своје обавезе измиривали према решењима које имају. Да би штета била још већа, од јула 2017 године промењен је и позив на број рачуна Пореске управе,о чему порески обвезници нису никада били обавештени.Као резултат тога уплате пореза које су предузетници редовно уплаћивали на рачуне Пореске управе нису прокњижене, тако да су се због овога рачуни огромног броја стоматолошких ординација нашли у блокади.

Иако су Пореској управи поднели захтев за прокњижавање са изводима из банака као доказом о уплати, због неажурности пореске администрације рачуни стоматолошких ординација су и даље данима у блокади. Тако је начињена вишеструка штета, направљен неосновани дуг фирмама, рачуни су блокирани и онемогућено је нормално пословање.
Због блокаде рачуна ниједна од ових фирми неће моћи да добије кредит код пословних банака уколико им буде требао, а ту је и трошак деблокирања рачуна од 5.000 динара који се плаћа Народној банци Србије. Само бирократија на државним јаслима зна колико је новца на овај начин убачено у буџет Републике Србије.

Сазнајемо да ће ове године Пореска управа поново мењати позив на број својих рачуна – иако нико не зна да објасни сврху тога, осим уколико сврха није да се фирме намерно уводе у блокаду и да им се тиме наплаћује камата и деблокирање рачуна.

Питамо се како би се овакви прекршаји и злоупотребе санкционисали када би смо пословали у некој од земаља Европске уније, којој власт на речима тежи – али на делима, очигледно, не. Знајући да земље ЕУ (попут Немачке) плаћају одштету грађанима и привреди уколико дође до административних грешака, зашто се ова Европска правила не би испоштовала и у Србији. Куда нас овај неуређени систем води?

Очигледно је да Пореској управи, као ни држави – није у фокусу развој привреде и предузетништва, а ни стимулисање запошљавања као последица тог развоја. Своју енергију они троше на смишљање начина за што брже пуњење буџета, макар то било на огромну штету грађана и привреде.

Општински одбор Доста је било – Лесковац

Ознаке