Београд Економија

Барајево, Бељина и златна чесма

Бељина и златна чесма. Као што смо већ и причали, Бељина је место у општини Барајево, део овог нашег главног града на папиру. Бељина је место које је неким чудом добила Барајево на води. Изгледа да су наше жалбе уродиле плодом, па је опет неким чудом у буџету остало места да се додели 1 000 000,00 динара за нашу чесму.

Таман кад сам и помислио да нас нису заборавили, запитао сам се где је уопште та чесма. Питао сам пар људи који одвајкада живе овде, па ме лепо упутише у сам центар нашег села и ја нађем чесму.

Лепа чесма, нема шта, мало се замислим, ипак је ставка у буџету била реновирање чесме, па ми се милион динара учини као велика цифра. Пола куће сам реновирао за тај новац, па ме није мрзело, мало се позбавих тражењем на интернету и нађох ја стари изглед чесме.

Погледам чесму, а она иста. Ок, разумем нису мењали изглед саме чесме, ипак је у питању заштићено добро, па се онда опет мој мозак запита, ово је 1 000 000,00 динара? Тако да испаде да се ми стварно без икакве потребе бунимо и жалимо на ову власт. Они су нам доделили 1 000 000,00 динара за чесму. Није битно што амортизере мењамо на колима уз мали сервис како нам је квалитетан пут од Барајева до Бељине, није чак ни битно што немамо воду преко лета, ипак имамо чесму, нашу сељачку верзију Београда на води, ипак смо ми део Београда. Али опет, немам ја мира па покушах да разложим на просте чиниоце шта овде кошта 1 000 000,00 динара, да ли 15ак квадратних метара плочица што је постављено, да ли 5-6 квадратних метара камене коцке да можемо лепо да газимо или пак 1 метар рукохвата да лакше приђемо и дивимо се Бељини на води?

Остаћу изгледа ја да живим у свом незнању, ипак су то радили паметнији од мене, паметнији изгледа од свих нас, јер су схватили да који милион горе доле, нема никаквог утицаја на наше животе овде, пошто ипак имамо одговорну власт која тако лепо брине о нама, да нам је обезбедила лепу чесму, да имамо где да призивамо кишу сад на лето, пошто у најави нећемо имати воде, јер је ипак нерационално трошимо.

До неког следећег пута и лепог трошка од симболичних милион динара.

Аутор : Дамир Тоља