Vojvodina Ekologija Saopštenje

Vršac: Biznis preko laži i leševa

Grad Vršac je još 2008. godine sredstvima EU, uz sopstveno učešće, izgradio objekat za sakupljanje životinjskog otpada sa vozilom, po domaćim i EU propisima, prvi takav u Srbiji. Javno komunalno preduzeće „Drugi oktobar“ je leševe životinja dovozilo u ovaj objekat, čuvalo ih rashlađene nekoliko dana, dok se ne nakupi određena količina, a zatim su se prevozili na tretman u neku od kafilerija. I to je tako radilo godinama.

A onda je, bez posebno vidljivog i razumljivog razloga, Skupština grada 26. decembra 2017. godine odlučila da iz osnivačkog akta „Drugog oktobra“ izuzime ovu delatnost. Prvo je mesec dana ranije, sa dnevnog reda sednice skinuta odluka u kojoj je navedeno da JKP nije osposobljeno za ovu delatnost, bez objašnjenja o kakvim nedostacima se radi, ali uz sugestiju za rešavanje kroz javno-privatno partnerstvo (prilog 1). Na sledećoj sednici je Skupština grada usvojila odluku, ali je iz obrazloženja izostavljen deo o nesposobnosti JKP i partnerstvu sa privatnom firmom (prilog 2). Obrazlažući odluku, gradonačelnica Dragana Mitrović je samouvereno, više puta ponovila da komunalno „nema rešenje Ministarstva“ i „ne ispunjava sve zakonom propisane uslove“ da sakuplja životinjske leševe. Slagala je, a da nije ni trepnula. I nije joj prvi put.

https://www.youtube.com/watch?v=if7s4GXVhFM&feature=youtu.be

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, na zahtev Opštinskog veća Vršac, izdala je rešenje o ispunjenosti svih uslova objekta za sakupljanje leševa životinja još u martu 2008. godine (prilog 3). Komunalno preduzeće, koje je preuzelo objekat, u januaru 2016. godine obratilo se istoj Upravi sa zahtevom (prilog 4) za izdavanje istog rešenja, koje glasi na komunalno preduzeće. Uprava za veterinu je rešenjem od 7. marta 2016. g. (prilog 5) potvrdila ispunjenje svih propisanih uslova. Dakle, JKP „Drugi oktobar“ IMA SVE ZAKONOM PROPISANE USLOVE da sakuplja i transportuje uginule životinje. Da li je gradonačelnica slagala iz blaženog neznanja, ili zato što joj se može, jer nema lokalnih medija koji će ove činjenice preneti, nije ni važno.

Firma koja će umesto „Drugog oktobra“ raditi ovaj posao, izabrana je par nedelja pre odluke Skupštine, što je posebno zanimljivo. Javna nabavka je objavljena na sajtu grada 28. novembra, a već sutradan je stigla prva i jedina ponuda firme „Ekovet plus“ iz Novog Sada, koja je u Vrbasu izgradila spalionicu za leševe životinja. Ponuda je bila u vrednosti od 4.780.000 dinara bez PDV-a (prilog 6).

Umesto da javno komunalno sakuplja leševe životinja u Vršcu i susednim opštinama, kako je godinama činilo, sada će to da radi privatna firma koja upravlja spalionicom u Vrbasu. Kako će to da se izvede? Da li će za svaku uginulu životinju po vršačkim selima da dođe neko iz Vrbasa? Ili će se angažovati lokalni podizvođač? Možda baš „Drugi oktobar“? Zašto se posle toliko godina kvari trajno i ekonomski opravdano rešenje i pravi kratkoročna skupa improvizacija? Zašto je to važno sprovesti, toliko da se pristaje i na lupetanje sa skupštinske govornice i otvoreno laganje javnosti?

U pitanju je sinhronizovana akcija za izvlačenje novca iz lokalnih budžeta. Spalionica u Vrbasu je od Ministarstva dobila uslove pre no što je izgrađena. Za manje od mesec dana su u 16 opština Vojvodine sprovedene javne nabavke za usluge sakupljanja leševa životinja. Svuda je jedini ponuđač bila ista firma sa spalionicom u Vrbasu, Svuda su zaključeni kratkoročni ugovori na 4 meseca, ukupno vredni 62 miliona dinara. To je višestruko više nego što su do sada opštine godišnje izdvajale za istu uslugu prema kafilerijama. Tragovi korupcije vode u sam vrh SNS-a, o čemu su mediji već pisali.

(http://voice.org.rs/uprava-za-veterinu-izdala-uslove-za-spalionicu-pre-nego-sto-je-izgradena/).

Srbijom danas vladaju neuki i poslušni anonimusi, bez stručnih ili kakvih drugih dostignuća. Nikakvom svojom zaslugom, već isključivo milošću gospodara, izvučeni su iz položaja nikoga i ničega i postavljeni na javne funkcije koje daleko prevazilaze njihova znanja i sposobnosti. Na funkcijama sada sprovode interese onih koji su ih tu postavili, agresivno vređaju opoziciju, ako zatreba, ni laganje pred kamerama im ne pada teško. Ako to ne budu činili, biće vraćeni u položaj nikoga i ničega.

Upravo takvi glume vlast i u Vršcu. Grad Vršac je pitanje sakupljanja životinjskog otpada imao rešeno, bolje nego što to može da uradi firma iz Vrbasa, bolje nego bilo koja druga opština u Srbiji. Ali, lokalni poslušnici spremni su da interes grada kojim upravljaju podrede ličnom interesu svojih partijskih šefova. Bespogovorno ih slušaju, u svemu ih oponašaju, tu politikantsku školu brzo su savladali. Ako su pristali da nameštaju poslove partijskoj firmi, i da sa lakoćom javno lažu, prevarili su se ako su pomislili da su i u opoziciji iste takve neznalice koje to neće primetiti.

Dosta je bilo

Gradski odbor Vršac

DJB Vojvodina

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar