Екологија Јужна Србија Саопштењe Урбанизам

Због чега Општина Прокупље не жели да помогне мештанима села Вича?

      Почетком новембра прошле године општини Прокупље смо поднели иницијативу, са потписима мештана села Вича и Туларе, подржану од стране председника месних заједница, с крајњим циљем санације пута од Тулара преко Виче до Доње Коњуше. Како смо од локалног становништва сазнали, ту је некада постојао асфалтирани пут, који су уништили тешки камиони Асфалтне базе Вича. До данас нисмо добили информацију да ли је било шта предузето поводом поднете иницијативе и да ли општина Прокупље планира да предузме нешто, како би се омогућило нормално функционисање и нормалан живот становника наведених села. 

baza

      Стање које се може затећи на овом путу далеко је од онаквог како треба бити, јер услед интензивног коришћења овог пута од стране поменутог предузећа својим тешким камионима пут је тотално уништен. Задњих година је пут био посипан песком и туцаником па се са сваким проласком возила тим путем подигне велика количина прашине коју ветар често разноси широм села и њива у околна села. То доводи до загађења ваздуха за дисање мештана и животиња које чувају, као и смањеног квалитета воћа и поврћа које се узгаја на тим њивама.

images

      У жељи да помогнемо мештанима, затражили смо од општине Прокупље да изврши ванредни теренски надзор и да испита постојање уговора потписаног 1984. године између Радне организације за изградњу и одржавање путева „Ниш“ (касније Предузећа за путеве „Ниш“) и Месне заједнице Вича, по коме је Асфалтна база дужна да санира штету коју су проузроковали њени камиони, јер у одлуци МЗ Вича из 1984. године, којом се прихвата захтев за стационирање Асфалтне базе, стоји да је база дужна да пут одржава.

      Ми смо и сами, на разне начине, покушавали да дођемо до овог уговора и да се проблем који имају мештани Виче реши, али нисмо у томе успели, јер Општина не жели да сарађује, већ нас упућује на Историјски архив Топлице, иако смо их обавестили  да смо се њима обратили и да смо добили одговор да га ни они не поседују.

      Уговор о коме је реч потписан је на 5 година (па би у неком тренутку његово важење морало да буде продужено Анексом, а уверени смо да није), а од његовог закључења је прошло скоро 30 година, па онда долазимо до претпоставке да Асфалтна база користи земљиште без икакве накнаде! Питамо се због чега онда Општини Прокупље није у интересу?

Игор Стојановић

Координатор за Топлички округ и члан Главног одбора

ДЈБ Топлички округ

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Probali smo da dobijemo saglasnost i pomoć Opštine, a pošto je sve to izgleda izostalo, ne preostaje nam ništa drugo nego da se samoorganizujemo! Ja bi ipak pre bilo kakvog protesta prvo probao da stupimo u kontakt sa odgovornim licima iz asfaltne baze, pa ako ti eventualni razgovori ne urode plodom, organizovati radikalne proteste i blokirati im rad do ispunjenja naših zahteva!

  • 4o godina selo vica nije od lokalne samouprave dobilo nikakvu pomoc.
    Imali smo asfaltni put, fabriku milan toplica, novi most koji je urusen, a sada sve u odumiranju kao i selo.