Ekologija Južna Srbija Saopštenje Urbanizam

Zbog čega Opština Prokuplje ne želi da pomogne meštanima sela Viča?

      Početkom novembra prošle godine opštini Prokuplje smo podneli inicijativu, sa potpisima meštana sela Viča i Tulare, podržanu od strane predsednika mesnih zajednica, s krajnjim ciljem sanacije puta od Tulara preko Viče do Donje Konjuše. Kako smo od lokalnog stanovništva saznali, tu je nekada postojao asfaltirani put, koji su uništili teški kamioni Asfaltne baze Viča. Do danas nismo dobili informaciju da li je bilo šta preduzeto povodom podnete inicijative i da li opština Prokuplje planira da preduzme nešto, kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje i normalan život stanovnika navedenih sela. 

baza

      Stanje koje se može zateći na ovom putu daleko je od onakvog kako treba biti, jer usled intenzivnog korišćenja ovog puta od strane pomenutog preduzeća svojim teškim kamionima put je totalno uništen. Zadnjih godina je put bio posipan peskom i tucanikom pa se sa svakim prolaskom vozila tim putem podigne velika količina prašine koju vetar često raznosi širom sela i njiva u okolna sela. To dovodi do zagađenja vazduha za disanje meštana i životinja koje čuvaju, kao i smanjenog kvaliteta voća i povrća koje se uzgaja na tim njivama.

images

      U želji da pomognemo meštanima, zatražili smo od opštine Prokuplje da izvrši vanredni terenski nadzor i da ispita postojanje ugovora potpisanog 1984. godine između Radne organizacije za izgradnju i održavanje puteva „Niš“ (kasnije Preduzeća za puteve „Niš“) i Mesne zajednice Viča, po kome je Asfaltna baza dužna da sanira štetu koju su prouzrokovali njeni kamioni, jer u odluci MZ Viča iz 1984. godine, kojom se prihvata zahtev za stacioniranje Asfaltne baze, stoji da je baza dužna da put održava.

      Mi smo i sami, na razne načine, pokušavali da dođemo do ovog ugovora i da se problem koji imaju meštani Viče reši, ali nismo u tome uspeli, jer Opština ne želi da sarađuje, već nas upućuje na Istorijski arhiv Toplice, iako smo ih obavestili  da smo se njima obratili i da smo dobili odgovor da ga ni oni ne poseduju.

      Ugovor o kome je reč potpisan je na 5 godina (pa bi u nekom trenutku njegovo važenje moralo da bude produženo Aneksom, a uvereni smo da nije), a od njegovog zaključenja je prošlo skoro 30 godina, pa onda dolazimo do pretpostavke da Asfaltna baza koristi zemljište bez ikakve naknade! Pitamo se zbog čega onda Opštini Prokuplje nije u interesu?

Igor Stojanović

Koordinator za Toplički okrug i član Glavnog odbora

DJB Toplički okrug

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Probali smo da dobijemo saglasnost i pomoć Opštine, a pošto je sve to izgleda izostalo, ne preostaje nam ništa drugo nego da se samoorganizujemo! Ja bi ipak pre bilo kakvog protesta prvo probao da stupimo u kontakt sa odgovornim licima iz asfaltne baze, pa ako ti eventualni razgovori ne urode plodom, organizovati radikalne proteste i blokirati im rad do ispunjenja naših zahteva!

  • 4o godina selo vica nije od lokalne samouprave dobilo nikakvu pomoc.
    Imali smo asfaltni put, fabriku milan toplica, novi most koji je urusen, a sada sve u odumiranju kao i selo.