VIDEO Beograd Obrazovanje Saopštenje

(VIDEO) Mali da odgovori koliko Grad duguje roditeljima za preplaćen vrtić

Vojin Biljić, prvi na listi ‘’Dosta je bilo i Dveri – da ovi odu a da se oni ne vrate’’, zatražio je danas od gradonačelnika Siniše Malog da objavi koliko iznosi dug Grada prema roditeljima koji su godinama protivpravno plaćali uvećanu cenu boravka dece u vrtićima.

U pisanom zahtevu, Biljić je pitao i gradsku pravobraniteljku Ljiljanu Blagojević koliko je ukupno Grad Beograd potrošio na sudske i advokatske troškove povodom tužbi roditelja zbog odbijanja da im se vrati neosnovano naplaćen novac, i da li bi ti troškovi nastali da su građanima dobrovoljno vratili novac?

Dosta je bilo i Dveri su gradsku zaštitnicu građana  pitali da li je upozorila gradonačelnike Đilasa i Malog, kao i pravobraniteljku Blagojević, da odbijanje vraćanja novca roditeljima i sakrivanje iza zastarelosti predstavlja povredu prava na imovinu iz člana 1 protokola 1 uz Evropsku konvenciju i člana 58 Ustava Republike Srbije?

Dosta je bilo i Dveri će svim roditeljima koji su preplatili vrtić vratiti novac, bez obzira da li su tužili Grad Beograd ili ne.

Tokom četiri godine, od 3. aprila 2010. do 31. decembra 2014. roditelji su plaćali vrtić skuplje nego što je to bilo zakonom propisano – umesto  2.700 plaćali su i do 8.700 dinara.

Neosnovano naplaćivanje počelo dok je gradonačelnik bio Dragan Đilas, a nastavilo se i 2013. kada je na čelo gradske vlasti došao Siniša Mali.

Gradske vlasti svu krivicu za potkradanje roditelja svaljuju na prethodnu gradsku vlast predvođenu Draganom Đilasom iako su Beograđani uvećanu cenu vrtića plaćali sve do 1. januara 2015. a Siniša Mali je na čelo Beograda došao u novembru 2013.

Ne samo da su nastavili Đilasovu nezakonitu praksu uvećanih cena, gradske vlasti na čelu sa Malim i SNS umesto da vrate odmah preplaćeno,  odlučile su da uđu u sudske sporove što znači da je i po tom osnovu naneta dodatna materijalna šteta gradskom budžetu. Naime, izlazak na ročište iznosi oko 100 evra, pisanje tužbe najmanje još toliko, naplaćuje se i pristup sudu što znači da će Grad svakom roditelju na ime sudskih troškova morati da plati najmanje 500 evra.

SKMBT_22318020516100

Povezani tekstovi:

(VIDEO) Zašto je odlazak u vrtić bitan?

Vratićemo svim roditeljima preplaćen novac za vrtić

Vrtići zatvoreni za siromašnu decu

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • To je svugde tako,ne samo u Beogradu.Decu dovoze i odvoze rodielji sa skupim kolima,Prosle godine u Novom Sadu mladja zena 32 godine,poznajem osobu posto smo isli u istu osnovnu skolu,je svog sina dovezla u jedan vrtic u novom mercedesu.A muz te zene je privatnik koji ima registrovanu firmu za otkupljivanje i prodaju poljoprivrednih proizvoda.To samo govori da su politicari pravili vrtice za svoju decu i decu lokalnih biznismena.Ja kada sam isao u predskolsku ustanovu pre 30 godina,vrtici su bili pristupni svakoj porodici,bez obzira na to da li su siromasni,srednji ili bogati.