Državna uprava Intervju Južna Srbija

Niška borba protiv partijske podele plena, pokazna vežba za celu Srbiju

Prvi put u nekoj stranci u Srbiji: DJB je na konkursu “prepustio” 18 mesta u nadzornim odborima građanima, koje druge stranke godinama dele među sobom kao deo partijskog plena. Ovako će biti i u Beogradu i gde god DJB bude činio vladajuću većinu. O ovome razgovaramo sa Dejanom Sovrlićem, gradskim koordinatorom DJB za Niš.

Odakle ideja da se organizuje javni konkurs za članove nadzornih odbora?

Jedna od glavnih stvari za koje se DJB zalaže jeste transparentnost i biranje funkcionera na javnim konkursima. Naprosto, tako nešto nikada se nije dovodilo u pitanje. To je ono što smo biračima obećali pred izbore i to je ono što smo sproveli čim se stvorila mogućnost.

Zašto 18 članova i da li su sva zaista neplaćena?

Kao najbrojnija opoziciona odbornička grupa u skupštini grada Niša u skladu sa Statutom grada po procentu zastupljenosti pripao nam je najveći broj članova, osamnaest. Odborničke grupe „Niš moj grad“ je dobio 15, a DS 11 članova.

Da, sva mesta su neplaćena jer po statutima tih javnih institucija nadzorni odbor nije plaćen. Plaćena mesta su u odborima javnih preduzeća i njih je vladajuća koalicija, naravno, zadržala za svoje članove jer znaju da bi imali nepremostive probleme kada bi opozicija imala svoje predstavnike, jer izveštaji nadzornih odbora JP u Nišu često budu odbijeni na korisničkom savetu skupštine grada.

Kuriozitet je da je predsednik tog korisničkog saveta iz redova SRS, a vladajuća koalicija ima većinu u njemu, pa opet, izveštaji bivaju odbijeni. To govori o neozbiljnosti politički postavljenih, nestručnih, članova nadzornih odbora. Čak i kada bi se desilo da dobijemo plaćena mesta, procedura bi bila ista, javni konkurs.

Kakva je bila struktura kandidata?

90% kandidata je bilo visoko stručno i upoznato sa poslovima nadzornih odbora. Zaista smo imali težak posao da izaberemo najbolje. Ono što je zajedničko za sve njih jeste da svi imaju jaku želju da kao pojedinci ostave pečat i daju svoj doprinos u pokušajima da u naš grad uvedemo nekakav sistem. Doduše, imali smo i aktivne članove drugih stranaka koje njihova stranka nije želela da delegira, ali nikome nije bilo zabranjeno da konkuriše.

Na kakvu reakciju ste naišli u gradu? Kod građana, pripadnika drugih političkih opcija, medija…

Građani najpre nisu verovali da neka stranka tako nešto radi. Pitanja koja su nam često postavljali je „Zar niste imali dovoljno svojih članova?“ i „Kome će ti ljudi da odgovaraju, ako nisu članovi stranke?“ Morali smo da objašnjavamo da nije poenta raspoređivati svoje članove iako imamo i više nego kvalifikovanje ljude u svojim redovima. Cilj je pokazati građanstvu da je ovakav sistem moguć i da građani treba da uzmu udeo u funkcionisanju javnih institucija. Što se odgovaranja nekome tiče, pripadnost stranci apsolutno ne znači ništa, jer upravo smo u Nišu bili svedoci preleta koji je desetkovao odborničku grupu DS u Opštini Medijana. U svakom slučaju greške su moguće, ukoliko ne budemo zadovoljni radom delegiranih članova, uvek mogu biti zamenjeni, ali sam veoma siguran u izbor koji smo napravili.

Mediji su bili jako zainteresovani za ceo proces, mogu čak reći nestrpljivi, zvali su nas stalno da vide dokle smo stigli u procesu. Kako smo obećali, naše saopštenje su dobili sledeće jutro nakon izglasavanja liste na Gradskom odboru i vrlo brzo su sve preneli. Naravno tu se radi o lokalnim medijskim kućama, republički, iako su takođe bili obavešteni, nisu pokazali interesovanje za tu vest, ali zato su uredno izvestili ko se sa kime posvađao u rijalitiju prethodnu noć.

Što se kolega iz političkih stranaka i pokreta tiče, niko nas nije kontaktirao, iako smo svima ponudili da prenesemo naša iskustva u organizaciji ovakvog konkursa i olakšamo im posao. Tu pomoć smo iskreno ponudili svima i poziciji i opoziciji, nisu se odazvali, dakle ili mogu sami, ili će na ta mesta rasporediti svoje članove. To ćemo znati kada nadzorni odbori budu počeli da se sastaju. Naši članovi, sigurno, ne idu tamo da gube vreme.

Kakvi su dalji planovi u radu sa izabranim članovima?

Lista kandidata je predata Skupštinskoj upravi i očekujemo da bude ozvaničena na sledećem Odboru za imenovanja. Kada sva postavljenja budu i zvanična, biće organzovana obuka za sve članove nadzornih odbora kako bi znali na šta se treba fokusirati u analizi poslovanja svake pojedinačne institucije, gde su najčešći propusti, kao i kako stručno sagledati finansijska dokumenta. Takođe, spisak članova uz kraću biografiju biće objavljen na našem sajtu.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar