Војводина

Зрењанин: Зашто касни лицитација за државно пољопривредно земљиште?

Већ неколико година уназад лицитација за државно пољопривредно земљиште у Зрењанину се одржава у децембру или почетком јануара. Упркос томе што пољопривредници упозоравају и апелују на надлежне да се надметање одржи раније, како би успели адекватно да припреме земљиште за сетву, време лицитације се помера све касније и касније. Ове године лицитације готово није било чак ни у јануару. Већ вероватно у фебруару.

licitacija poljoprivrednog zemljista zrenjanin 2018

Овако касно издавање државне земље у закуп значи да на њој не могу да се сеју јесење културе, већ само пролећне. То с једне стране ограничава произвођаче у избору култура које ће сејати. А с друге стране није добро ни за само земљиште које је предмет лицитације јер на њему не може да се испоштује плодоред.

Осим тога, када дођу у посед државног земљишта у фебруару произвођачи не могу да примене пуну агротехнику и да адекватно припреме земљиште за сетву. Све то значи на крају мање приносе. Ове године је проблем и што ће количина земље која се нуди на лицитацији бити за скоро 1000 хекатара мања него ранијих година, јер је Скупштина града донела, по нама, веома лошу одлуку када је дала део ораница тројици инвеститора на рок од 30 година. Од следеће године пољопривредници ће имати мање на располагању још око 2500 хекатара, ако Тенис заиста уђе у посед државне земље која му је издата, јер је ова компанија одложила инвестицију за 2019. годину. Пољопривредници упозоравају да у појединим насељеним местима, након ове одлуке, произвођачима неће остати ни парче земље за лицитацију.

Све ово указује да они који тренутно воде град и доносе одлуке у има суграђана који су им дали мандате само одмажу, уместо да помажу малим и средњим произвођачима у нашој општини. ДЈБ зато пита надлежне због чега се са лицитацијом из године у годину касни? Зашто се не услише апели пољопривредника? Да ли је циљ да мали и средњи произвођачи у општини Зрењанин нестану?

 

Градски одбор
Доста је било Зрењанин

Ознаке

ДЈБ Зрењанин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар