Vojvodina

Zrenjanin: Zašto kasni licitacija za državno poljoprivredno zemljište?

Već nekoliko godina unazad licitacija za državno poljoprivredno zemljište u Zrenjaninu se održava u decembru ili početkom januara. Uprkos tome što poljoprivrednici upozoravaju i apeluju na nadležne da se nadmetanje održi ranije, kako bi uspeli adekvatno da pripreme zemljište za setvu, vreme licitacije se pomera sve kasnije i kasnije. Ove godine licitacije gotovo nije bilo čak ni u januaru. Već verovatno u februaru.

licitacija poljoprivrednog zemljista zrenjanin 2018

Ovako kasno izdavanje državne zemlje u zakup znači da na njoj ne mogu da se seju jesenje kulture, već samo prolećne. To s jedne strane ograničava proizvođače u izboru kultura koje će sejati. A s druge strane nije dobro ni za samo zemljište koje je predmet licitacije jer na njemu ne može da se ispoštuje plodored.

Osim toga, kada dođu u posed državnog zemljišta u februaru proizvođači ne mogu da primene punu agrotehniku i da adekvatno pripreme zemljište za setvu. Sve to znači na kraju manje prinose. Ove godine je problem i što će količina zemlje koja se nudi na licitaciji biti za skoro 1000 hekatara manja nego ranijih godina, jer je Skupština grada donela, po nama, veoma lošu odluku kada je dala deo oranica trojici investitora na rok od 30 godina. Od sledeće godine poljoprivrednici će imati manje na raspolaganju još oko 2500 hekatara, ako Tenis zaista uđe u posed državne zemlje koja mu je izdata, jer je ova kompanija odložila investiciju za 2019. godinu. Poljoprivrednici upozoravaju da u pojedinim naseljenim mestima, nakon ove odluke, proizvođačima neće ostati ni parče zemlje za licitaciju.

Sve ovo ukazuje da oni koji trenutno vode grad i donose odluke u ima sugrađana koji su im dali mandate samo odmažu, umesto da pomažu malim i srednjim proizvođačima u našoj opštini. DJB zato pita nadležne zbog čega se sa licitacijom iz godine u godinu kasni? Zašto se ne usliše apeli poljoprivrednika? Da li je cilj da mali i srednji proizvođači u opštini Zrenjanin nestanu?

 

Gradski odbor
Dosta je bilo Zrenjanin

Oznake

DJB Zrenjanin

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar