Медији

Драгољуб Ј. Вучићевић

Главни уредник дневног листа Данас, Драгољуб Петровић, већ трећи пут у последњих 15 дана се бави ДЈБ-ом. Игнорисаћемо приземне увреде којима покушава да нападне лидера ДЈБ Сашу Радуловића, као и нас коjи смо радили у озбиљним редакцијама а сада у тиму за комуникације ДЈБ, и концентрисаћемо се на чињенице.

Доста је било је анализирао насловне странице дневног листа Данас и писање њеног одговорног уредника Драгољуба Петровића од председничких избора до данас. Коалиција странака и покрета око Драгана Ђиласа се на насловним страницама Данаса у позитивном и неутралном светлу појављује преко 70 пута. Коалиција странака око ДС-а преко 40 пута. ДЈБ се појављује 5 пута. У јануару ни један једини пут у позитивном или неутралном светлу. Чак ни објава коалиције између две парламентарне странке, ДЈБ и Двери није заслужила насловну страницу Данаса.

ДЈБ се једини пут појавио на насловној страни у јануару у ауторском тексту под насловом “Савез са ДЈБ противприродан блуд” у коме чланови Политичког савета Двери најављују да ће напустити Двери због коалиције са ДЈБ.

Остају следећа не-“наградна” питања која са покушајем изругивања поставља Дража Петровић, али озбиљна, горка и отворена питања за целу редакцију Данаса и њеног главног и одговорног уредника:

 • Да ли мислите да је оваква пропаганда коју за Ђиласа води Данас суштински различита од пропаганде коју воде Информер, Српски Телеграф, Ало, Пинк и Студио Б у својој подршци Александру Вучићу?
 • Да ли сте спремни да прихватите да Данас буде барем толико слободан као Београдски глас па да Ђилас и његова коалиција не буду готово на свакој насловној страници Данаса и да ДЈБ барем добије простор да изнесе своје ставове, као што то може Ђилас и његова коалиција на страницама Београдског гласа?

Дража Петровић и лист Данас су више од годину и по дана кршили новинарску етику када су члана СНС-а са Врачара потписивали као заступника ДЈБ и њему и екипи дали простор од 16 текстова у периоду од априла  2016. до новембра 2017.године, да напада ДЈБ.

И да за крај поменемо интервју који је председник београдског одбора ДЈБ и први на листи “Да ови оду, а да се они не врате” дао за лист Данас на почетку фебруара. Новинар Данаса му је послaо питања дужине 300 речи и тражио одговоре не дуже од 550 речи. Питања су више личила на литерарне радове и пљување, него на питања. Када се прес служба побунила и рекла да то није у реду, добили смо одговор да можемо да изоставимо последња два питања која су се једина тицала нашег програма за београдске изборе. Одбили смо, доставили одговоре у 1.200 речи и на крају сте попустили и објавили интервју. Толико о новинарској етици Данаса.

Супротно главном уреднику Данаса, ми, како нас је Дража Петровић назвао “најсмешнија прес склужба данашњице” мислимо да посао медија није да нападају и блате било кога, ни да креирају јавно мнење, већ да објективно информишу јавност.

Повезани текстови:

Мониторинг медија: Гостовања на ТВ Н1 од председничких избора до данас

Мониторинг медија: Гостовања на ТВ Н1 у јануару 2018.

Насловне странице Данаса

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • List danas ima svog gazdu jednu politicku partiju i on zastupa njene interese. Posto je DJB lider opozicije a to nikako ne odgovara toj pol. partiji kojoj oduzimate glasove, normalno da su dobili nalog da vas pominju u negativnom kontekstu. Ali nemojte se plasiti vi sigurno uzimate vise od 12% glasova, pa nek puknu dusmani.

 • Ignorisati rad skupštinskih opozicionih stranaka kao i njihovu predizbornu kampanju je idiotizam i bezobrazluk.
  Pošovana gospodo iz Danasa i N1 vi sami sebe degradirate i postajete žuti mediji, spuštate se na nivo Pinka i Informera
  Zašto podcenjujete naš intelekt i samouništavate se jer ko će vas čitati i gladati kao žutu štampu toga imamo previše.

 • Нажалост, све је мање морала и поштовања људи испољавају уредници медија, али и већина оних који се усуђују да јавно говоре. Често кроз своја питања политичким опцијама за које виде да су морално и прагматично исправнији, инсинуирају сулуде закључке које бираче треба да одврате од тих (њима) неподобних политичких опција. А, чешће од искривљеног тумачења и коментара који одражавају дрскост и безобразлук користе се игнорисањем. Њима се не свиђа ДЈБ, зато имају два решења: игнорисање или ругање. На њихово ругање одговарам иронијом и сарказмом, а на игнорисање најбољи одговор је акција, попут оне на указивање на корупцију кроз разгледање са речног брода (коруптоловца) будзашто шверцерски препродатих делова града.
  Неће “стара демократска гарда” да поправи стање. Искварили су се кад су дошли на власт након 5. октобра. Потребни су морални и способни људи, а не интелигентни лопови.
  “Нека ови (СНС, Г17, СПС, ЈС, ПУПС, СПО) оду и да се они (ДС, ЛДП, ЛСВ, ДСС, НС, СДС, итд… и СРС) не врате!”
  Поздрав и подршка за ДЈБ

 • Poštovani,
  uvijek pišem komentare pod imenom bez prezimena, jer ime je lično, prezime nije. Ovaj puta pišem “Anoniman”, nije ništa posebno, već poštovanje ličnosti i DJB. Čitam Danas i cijenim Dragoljuba Dražu Petrovića, glavnog urednika. Lično sam Draži poslao pitanje o DJB i Saši Radulovića u čemu je problem. Rekao sam mu da je Saša i DJB na republičkim izborima, kao iznenađenje, postao perjanica i svježi dašaka demokratije u Srbiji. Odgovor je stigao vrlo brzo, nije prošao ni sat vjerujte. Odgovorio je: mene je Sađa Radulović razočarao. Budući da sam rekao da sam simpatizer DJB, vjerujem zbog toga nije mi odgovorio čime ga je Saša Radulović razočaro. Molio bih DJB i Sašu Radulovića, da mi objasne, bar mišljenje, šta oni misle čime su razočarali Dražu Petrovića. Nikada nisam sreo sašu Radulovića, u dijaspori sam, ali mi se ono što govori zaista sviđa i mislim da je to put uspjeha. Dražu Petrovića sam sretao, radi se o profesionalcu i veoma inteligentnom čovjeku, s zdravim humorom. Ne bi želio da ostane ovako i volio bih da Danas piše više o DJB, afirmativno. Dakle, još jednom molim, ako Saša Radulović ima mišljenje čim je razočarao Dražu, volio bih znati i reći Draži kada ga sretnem ili drugi način. Nisi u pravu, zato i zato ili bih samo šutio. Pozdrav za moderatore sajta, sve prisutne, Sašu i DJB. “Da ovi odu, a da se oni ne vrate”.

  • U kapitalistickim drustvima ne postoji moral vec samo profit . A kad je drustvo jos ,neuredjeno , kapitalisticko onda je ta cinjenica jos jace naglasena. Za Drazu nema dileme da li da se stavi na stranu morala ili profita uz izgovor razocarenja DJB-om.To ga svrstava medju one koji su deo problema a ne resenja .
   Promene donose oni kojima su pravda i moral iznad svega i to kad ih bude dovoljno i kad se udruze i kad sazore uslovi za to. Prema tome strpljivo .

  • Чиме је разочарао?!
   Не могу да верујем да се поставља овакво питање!
   Како рекоше они из Звери – због “противприродног блуда”!
   Халоооо, коалиција са црном партијом да црња не може бити!

  • Crna partija je SPS jer su za vreme njene vlasti ubijali ljude i vozali ih zamrznute u hladnjačama po Srbiji pa to nije zasmetalo DSu da uđe u koaliciju sa njima kad nisu mogli da se drugačije dočepaju vlasti…

 • U Danasu rade Rade Radovanovi, Božidar Andrejević članovi Nove stranke, a možda i još neki koji deli isto mišljenje Zorana Živkovića, a on ima veliki strah od DJB je “oni da se ne vrate” Ako Đilas ne prodje gotovi su.

 • Доказ да су бивши и садашњи властодршци две стране исте кованице као и њихови медији.

  Шта да кежем, срећно било Доста је било на изборима у марту.

 • Podržavam DJB iz sve snage još od 2014. .. ali…Prestanite već jednom da se svađate sa medijima! Durite se k’o malo dete. Osim toga, moj utisak je da je Danas jedan od retkih medija koji je redovno objavljivao sva vaša saopštenja. I nije tačno da na naslovnoj strani nije bila vest o koaliciji sa Dverima. Posle ovakvog teksta ne bi me čudilo da stvarno počnu da vas ignorišu.