Војводина

Зрењанин ипак да купи фабрику воде?

Градска власт је 2012 закључила да Зрењанин нема довољно новца да финансира изградњу постројења за пречишћавање воде. Из тог разлога раскинут је уговор о изградњи фабрике воде са реномираном немачком фирмом “Васертехк” иако су финансијске гаранције већ биле предвиђене буџетом.

Предложено је ново решење да се рапише тендер за пречишћавање воде. Представљено је да би на тај начин град плаћао само услугу пречишћавања која би била везана за потрошени кубик воде. После много потешкоћа фирма Синертек д.о.о., победник на тендеру, успела је да изградњу постројења приведе крају.

Тек након пробног рада и немогућности добијања дозвола градска власт је открила да постоје законске препреке. Закон о комуналним делатностима не предвиђа да се дистрибуцијом воде укључујући и пречишћавање бави приватна фирма већ само предузеће у власништву локалне самоуправе.

После овог великог промашаја и срамоте на заједничкој конференцији за штампу премијерка и градоначелник су предложили “соломонско решење”, да град откупи постројење за пречишћавање воде.
Иста градска власт која је закључила да град 2012. нема новца за фабруку воде, сада када новаца има много мање (узети су вишемилионски кредити за разне намене почев од реконструкције трга до организације Дана пива) предлаже куповину постројења.

Град би требао да купи постројење за које се не зна колико кошта, не зна се како ради и не зна се колика ће бити цена пречишћене воде. Измерени параметри приликом пробног рада почев од квалитета воде до капацитета постројења још увек су строга тајна. Уговором о пречишћавању воде гарантована цена пречишћеног кубика 0,28 Еуроценти везана је за потрошњу воде која је реално знатно мања и за потрошњу струје постројења која је како се показало након изградње знатно већа.

Тешко је наћи речи којима се може описати незнање, необавештеност, нестручност, и бахатост свих који су у име града били укључени у овај посао. Оставке би биле морални чин, а откази и суспензије знак да је локална самоуправа одговорна.

Александар Коровљев
Доста је било Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар