Vojvodina

Zrenjanin ipak da kupi fabriku vode?

Gradska vlast je 2012 zaključila da Zrenjanin nema dovoljno novca da finansira izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode. Iz tog razloga raskinut je ugovor o izgradnji fabrike vode sa renomiranom nemačkom firmom “Vasertehk” iako su finansijske garancije već bile predviđene budžetom.

Predloženo je novo rešenje da se rapiše tender za prečišćavanje vode. Predstavljeno je da bi na taj način grad plaćao samo uslugu prečišćavanja koja bi bila vezana za potrošeni kubik vode. Posle mnogo poteškoća firma Sinertek d.o.o., pobednik na tenderu, uspela je da izgradnju postrojenja privede kraju.

Tek nakon probnog rada i nemogućnosti dobijanja dozvola gradska vlast je otkrila da postoje zakonske prepreke. Zakon o komunalnim delatnostima ne predviđa da se distribucijom vode uključujući i prečišćavanje bavi privatna firma već samo preduzeće u vlasništvu lokalne samouprave.

Posle ovog velikog promašaja i sramote na zajedničkoj konferenciji za štampu premijerka i gradonačelnik su predložili “solomonsko rešenje”, da grad otkupi postrojenje za prečišćavanje vode.
Ista gradska vlast koja je zaključila da grad 2012. nema novca za fabruku vode, sada kada novaca ima mnogo manje (uzeti su višemilionski krediti za razne namene počev od rekonstrukcije trga do organizacije Dana piva) predlaže kupovinu postrojenja.

Grad bi trebao da kupi postrojenje za koje se ne zna koliko košta, ne zna se kako radi i ne zna se kolika će biti cena prečišćene vode. Izmereni parametri prilikom probnog rada počev od kvaliteta vode do kapaciteta postrojenja još uvek su stroga tajna. Ugovorom o prečišćavanju vode garantovana cena prečišćenog kubika 0,28 Eurocenti vezana je za potrošnju vode koja je realno znatno manja i za potrošnju struje postrojenja koja je kako se pokazalo nakon izgradnje znatno veća.

Teško je naći reči kojima se može opisati neznanje, neobaveštenost, nestručnost, i bahatost svih koji su u ime grada bili uključeni u ovaj posao. Ostavke bi bile moralni čin, a otkazi i suspenzije znak da je lokalna samouprava odgovorna.

Aleksandar Korovljev
Dosta je bilo Zrenjanin

DJB Zrenjanin

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar