Државна управа Политика Саопштењe Скупштина

Доста је било предложио законе који би решили проблем злоупотребе бирачког права

Саша Радуловић и Бошко Обрадовић одржали су данас конференцију за медије у Скупштини Србије на којој су говорили о злоупотреби бирачког права и промени постојећих законских решења који се односе на изборну материју.

Посланичка група Доста је било је 15. новембра 2017. године поднела три предлога закона који спречавају изборне злоупотребе и манилупације:  предлог закона о изменама и допунама закона о локалним изборима, Предлог закона о допуни закона о председнику републике и Предлог закона о изменама и допунама Закона о избору народних посланика.

Анализа изборног материјала у претходним изборним процесима, тачније током избора у току 2016. и 2017. године је показала да гласање лица која су мртва, која су већ годинама у иностранству, као и гласање лица која уопште нису пријављена на спорним бирачким местима, пролази без последица.

Изборне манипулације нису манир само актуелне власти. Бивша владајућа већина на челу са Демократском странком такође је имала прилику да усвоји законе који би онемогућили злоупотребу и кршење изборне воље грађана, али то није урадила.

Још једном позивамо и друге опозиционе странке подрже предлоге закона који ће спречити изборне манипулације и крађу. Када већ нису средили бирачке спискове док су били на власти, могу да подрже измену закона. То је и у њиховом интересу.

Законски предлози које је поднела посланичка група Доста је било решавају проблем са бирачким списковима и предвиђају да је изборна комисија у обавези да одмах, а најкасније у року од два сата након што добије записник од бирачког одбора, објави скениран записник са бирачког места, као и резултате са тог бирачког места на својој интернет страници.

Законски предлози предвиђају и обавезу изборне комисије да креира базу података о евиденцији гласања грађана, тако да ће сваки грађанин преко свог матичног броја моћи да провери да ли је гласао. 

Процедура је једноставна – сваки грађанин може да унесе свој матични број на сајту Града Беграда или Министарства локалне самоуправе и провери да ли је гласао на претходним изборима.

Ниједан од ДЈБ законских предлога није доспео на дневни ред у Скупштини Србије јер их владајаућа већина одбија гласајући на звонце приликом утврђивања дневног реда.

Jавна расправа поводом наведених законских предлога би била од великог значаја за предстојеће београдске изборе али и све изборне процесе који следе, а адекватна законска решења представљају једини пут ка сузбијању бројних нерегуларности.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Одлично! Корисни за демократску праксу предлози закона за разрешење изборних злоупотреба. Тако наставите! Бољи сте у редовним околностима скупштинског заседања, него у “ванредним” током изборне кампање.

  • Pozdrav svima iz sve snage od jednog Zike
    1. Bosko i Sasa funkcionisu besprekorno.
    2. Mozda bi bilo dobro na nasem sajtu objaviti i najvaznije dogadjaje iz Dveri. TV nastupi, intervjui, i slicno.
    3. Voleo bih da se saradnja Dveri i Dosta Je Bilo nastavi i posle ovih izbora. Nakaradni sistem je jak i dugo traje. Dveriliks, i aktivnosti naseg Dosta Je Bilo po slicnim kriminalnim pitanjima dopunjavati i medjusobno razmenivati podatke.