Državna uprava Politika Saopštenje Skupština

Dosta je bilo predložio zakone koji bi rešili problem zloupotrebe biračkog prava

Saša Radulović i Boško Obradović održali su danas konferenciju za medije u Skupštini Srbije na kojoj su govorili o zloupotrebi biračkog prava i promeni postojećih zakonskih rešenja koji se odnose na izbornu materiju.

Poslanička grupa Dosta je bilo je 15. novembra 2017. godine podnela tri predloga zakona koji sprečavaju izborne zloupotrebe i manilupacije:  predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o lokalnim izborima, Predlog zakona o dopuni zakona o predsedniku republike i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika.

Analiza izbornog materijala u prethodnim izbornim procesima, tačnije tokom izbora u toku 2016. i 2017. godine je pokazala da glasanje lica koja su mrtva, koja su već godinama u inostranstvu, kao i glasanje lica koja uopšte nisu prijavljena na spornim biračkim mestima, prolazi bez posledica.

Izborne manipulacije nisu manir samo aktuelne vlasti. Bivša vladajuća većina na čelu sa Demokratskom strankom takođe je imala priliku da usvoji zakone koji bi onemogućili zloupotrebu i kršenje izborne volje građana, ali to nije uradila.

Još jednom pozivamo i druge opozicione stranke podrže predloge zakona koji će sprečiti izborne manipulacije i krađu. Kada već nisu sredili biračke spiskove dok su bili na vlasti, mogu da podrže izmenu zakona. To je i u njihovom interesu.

Zakonski predlozi koje je podnela poslanička grupa Dosta je bilo rešavaju problem sa biračkim spiskovima i predviđaju da je izborna komisija u obavezi da odmah, a najkasnije u roku od dva sata nakon što dobije zapisnik od biračkog odbora, objavi skeniran zapisnik sa biračkog mesta, kao i rezultate sa tog biračkog mesta na svojoj internet stranici.

Zakonski predlozi predviđaju i obavezu izborne komisije da kreira bazu podataka o evidenciji glasanja građana, tako da će svaki građanin preko svog matičnog broja moći da proveri da li je glasao. 

Procedura je jednostavna – svaki građanin može da unese svoj matični broj na sajtu Grada Begrada ili Ministarstva lokalne samouprave i proveri da li je glasao na prethodnim izborima.

Nijedan od DJB zakonskih predloga nije dospeo na dnevni red u Skupštini Srbije jer ih vladajauća većina odbija glasajući na zvonce prilikom utvrđivanja dnevnog reda.

Javna rasprava povodom navedenih zakonskih predloga bi bila od velikog značaja za predstojeće beogradske izbore ali i sve izborne procese koji slede, a adekvatna zakonska rešenja predstavljaju jedini put ka suzbijanju brojnih neregularnosti.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Odlično! Korisni za demokratsku praksu predlozi zakona za razrešenje izbornih zloupotreba. Tako nastavite! Bolji ste u redovnim okolnostima skupštinskog zasedanja, nego u “vanrednim” tokom izborne kampanje.

  • Pozdrav svima iz sve snage od jednog Zike
    1. Bosko i Sasa funkcionisu besprekorno.
    2. Mozda bi bilo dobro na nasem sajtu objaviti i najvaznije dogadjaje iz Dveri. TV nastupi, intervjui, i slicno.
    3. Voleo bih da se saradnja Dveri i Dosta Je Bilo nastavi i posle ovih izbora. Nakaradni sistem je jak i dugo traje. Dveriliks, i aktivnosti naseg Dosta Je Bilo po slicnim kriminalnim pitanjima dopunjavati i medjusobno razmenivati podatke.