Vojvodina Saopštenje Socijalna zaštita

Socijalno i socijalnije, bahato i bahatije…

Gradska vlast donela je nov pravilnik kojim je od ove godine ograničila subvencionisanje troškova za komunalne usluge JP Kikinda.

Naime, od 1. januara, pravo na ovaj vid pomoći imaju samo oni socijalno ugroženi sugrađani koji su korisnici Narodne kuhinje i lanč paketa Crvenog krsta, dok su ostali, koji takođe pripadaju kategoriji socijalno ugroženih, ostali uskraćeni za ovo pravo, iako žive u veoma teškim materijalnim uslovima.

U Kikindi ima preko 1000 korisnika Narodne kuhinje i lanč paketa Crvenog krsta, dok, prema podacima lokalnog Centra za socijalni rad, domaćinstava koji primaju novčanu socijalnu pomoć, ima gotovo duplo više, što nije zanemarljiva brojka onih koji, od ionako mizernih davanja, moraju sada da izdvajaju novac za ove troškove.

Kako smo imali priliku da vidimo, prema poslednjem izveštaju revizora, milioni iz gradskog budžeta odlivaju se nezakonito i pod sumnjvim okolnostima, nemilice se troši na burazerske firme i partijske vojnike, dok se, s druge strane, sada pomoć ukida onima kojima je najpotrebnija.

Smatramo da gradska vlast treba podjednako da tretira sve ugrožene građane, umesto da odlučuje koji slučajevi su „više ili manje socijalni“. Na taj način diskriminišu se oni kojima je svaki vid pomoći dobrodošao, pa makar to bilo i ovo umanjenje troškova za utrošenu vodu i kanalizaciju.

Za lokalnu samoupravu to nije velik izdatak, ali svakako jeste za one koji jedva preživljavaju mesec. Apelujemo da nadležni što pre pronađu rešenje, kojim bi svi socijalno ugroženi građani bili obuhvaćeni ovim subvencionisanjem troškova.

Podsećamo da pokret Dosta je bilo u svom programu od 20 tačaka predlaže između ostalog i univerzalnu socijalnu zaštitu. Svako domaćinstvo bez primanja dobilo bi socijalnu pomoć od 15.000 dinara mesečno, plus 5.000 dinara po dodatnom članu domaćinstva. Danas država na sistem socijalne zaštite troši oko 150 milijardi dinara godišnje, što bi bilo dovoljno za pola miliona porodica sa oko milion i po građana, po univerzalnom sistemu. Ako želimo da društvo pomaže onima koji nemaju, mora da prestane da pomaže onima koji imaju!

Oznake

DJB Kikinda

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar