Ауторски текст Здравство

ИЗИС је пао

ИЗИС (интегрисани здравствени информациони систем) –  је назив електронског система који повезује 449 здравстених установа у Србији, преко којег се у просеку дневно региструје 142.000 прегледа, напише преко 180.000 рецепата и 48.000 упута.

ИЗИС чине подсистеми за електронски здравствени картон, медицински дневник (протокол), референтни подаци, електронски упут, електронски рецепт, регистрацију лица оболелих од болести од већег јавно-здравственог значаја, активности изабраних лекара, интеграцију са другим системима и са институцијама из области здравства, извештавање и пословну интеграцију (BI-business intelligence), масовно извештавање пацијената и здравствених радника, Јавни портал и управљање идентитетима;

У оквиру ИЗИСа обрађују се следећи подаци о пацијентима: ЈМБГ, име и презиме, важност здравственог осигурања, матични лекар, алергије, упућивање на специјалистичке прегледе, обављени специјалистички прегледи и дијагнозе. ИЗИС садржи електронске верзије упута за амбулантно-специјалистички преглед и извештаја лекара специјалисте са подацима о личности пацијената, укључујући и податке о њиховом здравственом стању.

Е па, вест коју данас нећете прочитати ни на једном порталу јесте да је овај систем данас једноставно престао са радом јер надлежни у Министарству здравља нису обновили лиценцу!

 

Лекари и медицинске сестре по Домовима здравља широм Србије данас су некако успели да исконтролишу хаос у којем су се (ни криви ни дужни) нашли.

Апотеке су враћале пацијенте због немогућности да им издају преписани лек.

Пацијенти су сатима чекали и нервирали се заједно са медицинским особљем.

Проблем је решен након неколико сати, инсталирањем бесплатног open  source сертификата који важи 3 месеца!

Ово више од свега говори о једном аматерском и непрофесионалном вођењу изузетно битне и осетљиве базе података (Чланом 16. став 1. ЗЗПЛ прописано је да се, између осталих, подаци који се односе на здравствено стање сматрају нарочито осетљивим подацима о личности).  Овако се озбиљна држава не понаша.

Време је да се озбиљно забринемо. Због своје деце,ако не због нас самих.

Напомена: Повереник за информације од јавног значаја и заштиту  података о личности још 10.10.2016 издао је упозорење Министарству здравља  због неправилност у обради података о личности од стране ИЗИС система.

 

 

Оливера Јовић

Чланица ГО Доста је било

 

О аутору

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

    • Ja gledam taj “film” iznutra pa ti mogu reci da u jako velikom broju ministarstava, uprava, direkcija i sl. i dalje na rukovodecim mestima (direktori, pomocnici direktora i sl.) sede isti oni ljudi koji su na tim mestima zateceni u maju 2012. kada je SNS preuzeo vlast. Pogadjas o kome je rec – o ljudima iz stranaka bivseg DOS-a (DS, G17 i sl.). A oni i dalje nesmetano rade onako kako su radili u periodu 2000-2012.

    • Sa malim zakašnjenjem videh ovu poruku… Ovo što si napisao može da se primeni i na upravu trezora. Kako sam skoro čuo, tamo skoro 10 godina ratuju (čitaj: muljaju sa nabavkama i mažnjavaju razne stvari) Dinkićevi i žuti “kadrovi”. Čak su pre
      nekih 4-5 godina počeli da jedni drugima prisluškuju kancelarije, fiksne i mobilne telefone i čitaju mejlove – verovatno u strahu da neko ne mazne više ili da se ne sazna šta rade. Posebno se izdvaja grupa kosovarsko-crnogorskih muljatora i lopina iz opštih poslova i računovodstva a službeni vozači su vrlo važan deo grupe zaslužne za nestajanje raznih stvari – od komada nameštaja, kompjutera, laptopova i smartfona pa do slika sa zidova kancelarija.