Autorski tekst Zdravstvo

IZIS je pao

IZIS (integrisani zdravstveni informacioni sistem) –  je naziv elektronskog sistema koji povezuje 449 zdravstenih ustanova u Srbiji, preko kojeg se u proseku dnevno registruje 142.000 pregleda, napiše preko 180.000 recepata i 48.000 uputa.

IZIS čine podsistemi za elektronski zdravstveni karton, medicinski dnevnik (protokol), referentni podaci, elektronski uput, elektronski recept, registraciju lica obolelih od bolesti od većeg javno-zdravstvenog značaja, aktivnosti izabranih lekara, integraciju sa drugim sistemima i sa institucijama iz oblasti zdravstva, izveštavanje i poslovnu integraciju (BI-business intelligence), masovno izveštavanje pacijenata i zdravstvenih radnika, Javni portal i upravljanje identitetima;

U okviru IZISa obrađuju se sledeći podaci o pacijentima: JMBG, ime i prezime, važnost zdravstvenog osiguranja, matični lekar, alergije, upućivanje na specijalističke preglede, obavljeni specijalistički pregledi i dijagnoze. IZIS sadrži elektronske verzije uputa za ambulantno-specijalistički pregled i izveštaja lekara specijaliste sa podacima o ličnosti pacijenata, uključujući i podatke o njihovom zdravstvenom stanju.

E pa, vest koju danas nećete pročitati ni na jednom portalu jeste da je ovaj sistem danas jednostavno prestao sa radom jer nadležni u Ministarstvu zdravlja nisu obnovili licencu!

 

Lekari i medicinske sestre po Domovima zdravlja širom Srbije danas su nekako uspeli da iskontrolišu haos u kojem su se (ni krivi ni dužni) našli.

Apoteke su vraćale pacijente zbog nemogućnosti da im izdaju prepisani lek.

Pacijenti su satima čekali i nervirali se zajedno sa medicinskim osobljem.

Problem je rešen nakon nekoliko sati, instaliranjem besplatnog open  source sertifikata koji važi 3 meseca!

Ovo više od svega govori o jednom amaterskom i neprofesionalnom vođenju izuzetno bitne i osetljive baze podataka (Članom 16. stav 1. ZZPL propisano je da se, između ostalih, podaci koji se odnose na zdravstveno stanje smatraju naročito osetljivim podacima o ličnosti).  Ovako se ozbiljna država ne ponaša.

Vreme je da se ozbiljno zabrinemo. Zbog svoje dece,ako ne zbog nas samih.

Napomena: Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu  podataka o ličnosti još 10.10.2016 izdao je upozorenje Ministarstvu zdravlja  zbog nepravilnost u obradi podataka o ličnosti od strane IZIS sistema.

 

 

Olivera Jović

Članica GO Dosta je bilo

 

O autoru

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

    • Ja gledam taj “film” iznutra pa ti mogu reci da u jako velikom broju ministarstava, uprava, direkcija i sl. i dalje na rukovodecim mestima (direktori, pomocnici direktora i sl.) sede isti oni ljudi koji su na tim mestima zateceni u maju 2012. kada je SNS preuzeo vlast. Pogadjas o kome je rec – o ljudima iz stranaka bivseg DOS-a (DS, G17 i sl.). A oni i dalje nesmetano rade onako kako su radili u periodu 2000-2012.

    • Sa malim zakašnjenjem videh ovu poruku… Ovo što si napisao može da se primeni i na upravu trezora. Kako sam skoro čuo, tamo skoro 10 godina ratuju (čitaj: muljaju sa nabavkama i mažnjavaju razne stvari) Dinkićevi i žuti “kadrovi”. Čak su pre
      nekih 4-5 godina počeli da jedni drugima prisluškuju kancelarije, fiksne i mobilne telefone i čitaju mejlove – verovatno u strahu da neko ne mazne više ili da se ne sazna šta rade. Posebno se izdvaja grupa kosovarsko-crnogorskih muljatora i lopina iz opštih poslova i računovodstva a službeni vozači su vrlo važan deo grupe zaslužne za nestajanje raznih stvari – od komada nameštaja, kompjutera, laptopova i smartfona pa do slika sa zidova kancelarija.