VIDEO Izjava Obrazovanje Skupština

(Video) U Srbiji se niko ozbiljno ne bavi obrazovanjem, pa su i nastavnici i učenici nezadovoljni

Narodna poslanica Ana Stevanović danas je u Skupštini govorila o zakonu o obrazovanju i kvalitetu udžbenika i nastave u celini u našoj zemlji.

– U Srbiji se niko ozbiljno ne bavi obrazovanjem, pa su i nastavnici i učenici nezadovoljni. Školski programi su zastareli, ne prate trendove, uslovi rada su loši, o kabinetskoj nastavi može samo da se sanja. Na sve to, pojedini nastavnici metod rada ne menjaju 20 godina. Najbolji program protiv siromaštva je obrazovanje. Zato sva deca treba da imaju besplatne udžbenike. Dobro je što će učenici imati digitalne udžbenike, ali nažalost, papirni su i dalje budućnost, objašnjava Ana Stevanović.

Država je dužna da omogući besplatne udžbenike i pribor svakom učeniku bez obzira na matrijalno stanje porodice iz koje dolazi. Ta obaveza leži u Ustavu, ali država obavezuje roditelje da školuju svoju decu i može ih krivično teretiti ako to ne učine dok niko ne postavlja pitanje da li to mogu.

– Tržište udžbenika je delatnost vredna sto miliona evra. Toliko koštaju udžbenici za osnovce i srednjoškolce. Međutim, neki udžbenici su stari i po 20 godina, za neke obrazovne profile gde su tiraži manji, pa niko nema interes da ih osavremeni. Neki udžbenici imaju preko 50 strana što, kako kažu stručnjaci, prvake može da uplaši. Rečenice su često preduge, pune tuđica, arhaizama i grešaka – Aziju zapljuskuju četiri okeana iako je zapljuskuju tri, autizam je povlačenje u svet mašte, lavovi žive u prašumama.., dodaje poslanica Stevanović.

– Predlog zakona ne poklanja pažnju kvalitetu udžbenika i nije potpuno jasno kako će se to kontrolisati. Lekcije treba da bude dečiju maštu, istorijske ličnosti moraju da se ožive kreativnim grafičkim rešenjima što bi đake motivisalo da stiču što više znanja. Možemo da se ugledamo na Finsku i tamošnji sistem obrazovanja jer je topla voda već izmišljena, zaključuje Ana Stevanović.

 

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar