Правосуђе Саопштењe

Не треба Влади Србије још једно координационо тело, него закон о пореклу имовине

Владa Србије не треба да оснива координационо тело које ће се бавити препорукама Групе земаља против корупције (GRECO), већ да омогући да правосуђе буде независно, да слуша свој Савет за борбу против корупције и да ослободи Агенцију за борбу против корупације политичких притисака како би овај државни орган могао да ради свој посао, уз полицију и тужилаштво.

Најава премијерке Брнабић о формирању још једног кординационог тела је нови покушај обмањивања грађања и креирање слике о наводној посвећености борби против корупције коју Вучић обећава неколико година.  

Ако је премијерка заиста „са пуном озбиљношћу узела препоруке GRECO”, као што је казала, онда нека објасни грађанима зашто још увек није усвојен закон о пореклу имовине? Закон о порекли имовине би дао јасан сигнал да се ради о озбиљним намерама владе да се избори са корупцијом и криминалом у врху државе.

Зашто премијерка Брнабић у Влади чува корумпиране министре којима ”тетка из Канаде” позајмљује 200.000 евра за стан и који у офшор фирмама на егзотичним дестинацијама држе новац који су извукли из предузећа која су претходну упропастили у процесу приватизације?

Уместо да замајава грађане и троши новац из буџета на оснивање још једног бесмисленог тела, премијерка нек одговори да ли је на Агенцију за борбу против корупције вршен протисак да се одустане од истраге како је 6.000 донатора уплатило СНС-у 2,2 милиона евра.

Премијерка дугује и објашњење зашто Влада не шаље у Скупштину нови закон о Агенцији за борбу против корупције који је прошао јавну расправу још у јесен 2015. Да ли је разлог то што нови закон забрањује гомилање јавних функција које су досад биле награда за послушне кадрове владајуће већине.

Подсећамо, GRECO је објавио да Србија није на задовољавајући начин спровела ниједну од тринаест препорука које је ово антикорупцијско тело упутило Србији још 2015. GRECO је између осталог указао на нетранспаретност парламентарног процеса, као и на неопходност реформе избора судија и тужилаца.

 

Доста је било

Доста је било

2
Оставите коментар

avatar
2500
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
radojevic dSuri Recent comment authors
најновији најстарији
Suri
Гост
Suri

Tako je KONACNO da se javno trazi Zakon o poreklu imovine. Kako je cuveni kadar DS Zika Paik zaradio kucu od 8 miliona eura na Senjaku a danas drzi pola vlade grada Beograda. BRAVO za DJB.

radojevic d
Гост
radojevic d

– Da bi zakon o ispitivanju porekla imovine imao efekta, mora se doneti kao „lex specialis“ (sa vazenjem unazad) i to, recimo, od 1990. godine.
– Na isti ovaj nacin (kao „lex specialis“, recimo isto od 1990.) bi trebalo doneti i zakon o nestalim bebama ili oduzetoj deci.