Pravosuđe Saopštenje

Ne treba Vladi Srbije još jedno koordinaciono telo, nego zakon o poreklu imovine

Vlada Srbije ne treba da osniva koordinaciono telo koje će se baviti preporukama Grupe zemalja protiv korupcije (GRECO), već da omogući da pravosuđe bude nezavisno, da sluša svoj Savet za borbu protiv korupcije i da oslobodi Agenciju za borbu protiv korupacije političkih pritisaka kako bi ovaj državni organ mogao da radi svoj posao, uz policiju i tužilaštvo.

Najava premijerke Brnabić o formiranju još jednog kordinacionog tela je novi pokušaj obmanjivanja građanja i kreiranje slike o navodnoj posvećenosti borbi protiv korupcije koju Vučić obećava nekoliko godina.  

Ako je premijerka zaista “sa punom ozbiljnošću uzela preporuke GRECO”, kao što je kazala, onda neka objasni građanima zašto još uvek nije usvojen zakon o poreklu imovine? Zakon o porekli imovine bi dao jasan signal da se radi o ozbiljnim namerama vlade da se izbori sa korupcijom i kriminalom u vrhu države.

Zašto premijerka Brnabić u Vladi čuva korumpirane ministre kojima ”tetka iz Kanade” pozajmljuje 200.000 evra za stan i koji u ofšor firmama na egzotičnim destinacijama drže novac koji su izvukli iz preduzeća koja su prethodnu upropastili u procesu privatizacije?

Umesto da zamajava građane i troši novac iz budžeta na osnivanje još jednog besmislenog tela, premijerka nek odgovori da li je na Agenciju za borbu protiv korupcije vršen protisak da se odustane od istrage kako je 6.000 donatora uplatilo SNS-u 2,2 miliona evra.

Premijerka duguje i objašnjenje zašto Vlada ne šalje u Skupštinu novi zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije koji je prošao javnu raspravu još u jesen 2015. Da li je razlog to što novi zakon zabranjuje gomilanje javnih funkcija koje su dosad bile nagrada za poslušne kadrove vladajuće većine.

Podsećamo, GRECO je objavio da Srbija nije na zadovoljavajući način sprovela nijednu od trinaest preporuka koje je ovo antikorupcijsko telo uputilo Srbiji još 2015. GRECO je između ostalog ukazao na netransparetnost parlamentarnog procesa, kao i na neophodnost reforme izbora sudija i tužilaca.

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Tako je KONACNO da se javno trazi Zakon o poreklu imovine. Kako je cuveni kadar DS Zika Paik zaradio kucu od 8 miliona eura na Senjaku a danas drzi pola vlade grada Beograda. BRAVO za DJB.

  • – Da bi zakon o ispitivanju porekla imovine imao efekta, mora se doneti kao “lex specialis” (sa vazenjem unazad) i to, recimo, od 1990. godine.
    – Na isti ovaj nacin (kao “lex specialis”, recimo isto od 1990.) bi trebalo doneti i zakon o nestalim bebama ili oduzetoj deci.