VIDEO Култура Скупштина

(Видео) Ана Стевановић: По којим критеријумима ван конкурса финансирате пројекте у култури?

На седници одбора за културу у Скупштини Србије, народни посланици имали су прилике да упуте све примедбе и сугестије у вези са финансирањем и суфинансирањем пројеката у култури. Састанку је присуствовао и министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Народна посланица Ана Стевановић том приликом упутила је примедбу на форму извештаја јер не садржи прецизне информације о томе шта је планирано, а шта извршено, који су критеријуми за процену тих пројеката као и институција културе.

– Предлажем да Скупштина тражи нову форму извештаја да бисмо могли да анализирамо све што је министарство урадило треба нам детаљнији извештај са подацима. У овом извештају не стоје детаљно средства намењена за финансирање пројеката, па не знамо да ли су стари или нови пројекти. Извешта је реферативног типа без икакве структуре и форме, а сви подаци таксативно наведени без икаквог критеријума вредновања достигнућа у култури. Тако ће све бити транспарентније и знаћемо како се троши новац и колики је учинак подржаних институција, рекла је Стевановић.

На Народни музеј у Београду се послебно осврнула посланица Ана Стевановић уз коментар да једна од највећих институција културе стоји затворена 15 година.

– Од када је затворен Народни музеј, чак 8 министара културе је промењено. Када ће коначно бити отворен музеј и да ли ће то бити, како се у медијима помиње, 28. јун, питала је Ана Стевановић министра културе.

Министар културе Вукосављевић је рекао да ће Народни музеј највероватније бити отворен на Видовдан, али увек постоји могућност да нека “виша сила” датум отварања доведе у питање.

Министарство културе буџетом предвиђа и финансирање пројеката ван конкурса, а један од њих је била и обнова Хиландара. Министар није знао да одговори посланици Стевановић да ли је и Српска православна црква учествовала у финансирању обнову овог српског манастира.

Ана Стевановић је поново скренула пажњу на веома лоше стање у ком се налази Архив у Сремским Карловцима где се чува национално благо од непроцењиве вредности. Проблем је што Архив није једина институција која пропада, ту је и Виминацијум за које министарство није издвојило средства за обнову још увек.

– Очигледно је да институције културе пропадају и да им је потребна помоћ. Четири милиона динара који су додељени Коларцу су недовољни да би та институција функционисала нормално. По узору на друге богатије земље, можемо и ми да укључимо заинтересоване из приватне сфере који желе да помогну институцијама културе, предложила је народна посланица Ана Стевановић.

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Kakva kultura u Srba, trgnite se. Poentirajte tamo gde je narod. Eno vam dva aktuelna dogadjaja. Uvodjenje duplog tehnickog pregleda o otimanje zemljista u nasalju Stepa. Osim ako zelite da budete ovako, underground i dalje da vecina ljudi ne zna za DJB?

  • Po kojim kriterijumima Aja Jung dobija milione svake godine van konkursa?Po kriterijumu sto mu neko javi da mora da ih dobije.
    To je jedini kriterijum,nema drugog