VIDEO Kultura Skupština

(Video) Ana Stevanović: Po kojim kriterijumima van konkursa finansirate projekte u kulturi?

Na sednici odbora za kulturu u Skupštini Srbije, narodni poslanici imali su prilike da upute sve primedbe i sugestije u vezi sa finansiranjem i sufinansiranjem projekata u kulturi. Sastanku je prisustvovao i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Narodna poslanica Ana Stevanović tom prilikom uputila je primedbu na formu izveštaja jer ne sadrži precizne informacije o tome šta je planirano, a šta izvršeno, koji su kriterijumi za procenu tih projekata kao i institucija kulture.

– Predlažem da Skupština traži novu formu izveštaja da bismo mogli da analiziramo sve što je ministarstvo uradilo treba nam detaljniji izveštaj sa podacima. U ovom izveštaju ne stoje detaljno sredstva namenjena za finansiranje projekata, pa ne znamo da li su stari ili novi projekti. Izvešta je referativnog tipa bez ikakve strukture i forme, a svi podaci taksativno navedeni bez ikakvog kriterijuma vrednovanja dostignuća u kulturi. Tako će sve biti transparentnije i znaćemo kako se troši novac i koliki je učinak podržanih institucija, rekla je Stevanović.

Na Narodni muzej u Beogradu se poslebno osvrnula poslanica Ana Stevanović uz komentar da jedna od najvećih institucija kulture stoji zatvorena 15 godina.

– Od kada je zatvoren Narodni muzej, čak 8 ministara kulture je promenjeno. Kada će konačno biti otvoren muzej i da li će to biti, kako se u medijima pominje, 28. jun, pitala je Ana Stevanović ministra kulture.

Ministar kulture Vukosavljević je rekao da će Narodni muzej najverovatnije biti otvoren na Vidovdan, ali uvek postoji mogućnost da neka “viša sila” datum otvaranja dovede u pitanje.

Ministarstvo kulture budžetom predviđa i finansiranje projekata van konkursa, a jedan od njih je bila i obnova Hilandara. Ministar nije znao da odgovori poslanici Stevanović da li je i Srpska pravoslavna crkva učestvovala u finansiranju obnovu ovog srpskog manastira.

Ana Stevanović je ponovo skrenula pažnju na veoma loše stanje u kom se nalazi Arhiv u Sremskim Karlovcima gde se čuva nacionalno blago od neprocenjive vrednosti. Problem je što Arhiv nije jedina institucija koja propada, tu je i Viminacijum za koje ministarstvo nije izdvojilo sredstva za obnovu još uvek.

– Očigledno je da institucije kulture propadaju i da im je potrebna pomoć. Četiri miliona dinara koji su dodeljeni Kolarcu su nedovoljni da bi ta institucija funkcionisala normalno. Po uzoru na druge bogatije zemlje, možemo i mi da uključimo zainteresovane iz privatne sfere koji žele da pomognu institucijama kulture, predložila je narodna poslanica Ana Stevanović.

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Kakva kultura u Srba, trgnite se. Poentirajte tamo gde je narod. Eno vam dva aktuelna dogadjaja. Uvodjenje duplog tehnickog pregleda o otimanje zemljista u nasalju Stepa. Osim ako zelite da budete ovako, underground i dalje da vecina ljudi ne zna za DJB?

  • Po kojim kriterijumima Aja Jung dobija milione svake godine van konkursa?Po kriterijumu sto mu neko javi da mora da ih dobije.
    To je jedini kriterijum,nema drugog