Odbrana Saopštenje

Vlada Srbije štedi na odbrani od poplava

Vlada Srbije od 2014. kada su Srbiju pogodile katastrofalne poplave, a više građana izgubilo život, štedi na sanaciji i odbrani od poplava, ali baca novac svih građana na preskupe kič projekte kroz koje funkcioneri SNS, i sa njima povezane kompanije, izvlače novac iz budžeta.

Premijerka Ana Brnabić pre nekoliko dana je obišla radove na sanaciji korita reke Kolubare i ocenila da samo Srbiju ove godine nisu pogodile poplave što je rezultat ulaganja Vlade u sistemsku zaštitu od poplava od 2014. godine, a koje je vredno oko pola milijarde evra.

Pošto su godišnji budžeti Srbijavoda za odbranu od poplava bukvalno na nivou nekoliko fontana na Slaviji, tražimo od premijerke da obrazloži detaljno u koje je to objekte, vodotokove i radove taj silni novac otišao.

Prema procenama javnog preduzeća Srbijavode, za efikasan sistem zaštite od štetnog dejstva voda, za ulaganje u nove i sanaciju postojećih objekata potrebno je u ovoj godini izdvojiti 4,8 milijardi dinara što je otprilike vrednost 20 fontani na Slaviji.

Međutim, ovo javno preduzeće će dobiti upola manje ili 2,3 milijarde dinara za uređenje vodotokova i sanaciju od poplava,  što je 10 fontana na Slaviji.

Taj iznos, smatraju stručnjaci u Srbijavodama, nije dovoljan za popravku velikog broja oštećenja na vodnim objektima i za nove investicije što povećava rizik od poplava.

U godišnjem planu poslovanja Srbijavoda za 2018. ističe se da je stanje zaštitnih i regulacionih objekata zbog višegodišnjeg nedovoljnog ulaganja u održavanje takvo da nisu pouzdani u uslovima velikih voda.

Vladi Srbije, aktuelnoj koju predvodi premijerka Brnabić, i prethodnoj koju je predvodio Aleksandar Vučić, očigledno je važniji pevaćuji lavor na Slaviji od dva miliona evra za koji nijedan arhitekta ne želi da preuzme “zasluge” i umivena slika lidera SNS, nego bezbednost građana Srbije.

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar