Војводина

Зашто је земља дата у закуп инвеститорима који је не обрађују?

Прошле године Скупштина града Зрењанина је донела одлуку која је, и тада по мишљењу одборника Доста је било, изузетно лоша и за град Зрењанин и за пољопривреднике из ове општине. Реч је о давању државног пољопривредног земљишта у закуп на 30 година, а на основу инвестиција. И пољопривредници и ми смо указивали да ће због те одлуке многи мали и средњи произвођачи престати да се баве пољопривредом, јер ће остати без земље коју су годинама обрађивали, а коју су сваке године закупљивали од државе. И то на период од годину дана, на шта су се посебно жалили, јер је то кратак рок да би се нешто озбиљније планирало и радило на тој земљи.

Да подсетимо, реч је о око 3400 хектара ораница које су дате у дугорочан закуп компанијама Тенис, Фоод планет и Фармер 023 М&В. Због тога што владајућа већина тада није хтела да слуша примедбе опозиције и пољопривредника, опозициони одборници нису присуствовали седници на којој се гласало о овој одлуци. Тада су надлежни уверавали да ће ови инвеститори уложити у аграр 26 милиона евра и да ће отворити стотину нових радних места.

Наравно, још једном се показало да су се наше сумње да од најављеног посла неће бити ништа обистиниле. За сада нема најављених инвестиција по основу дугорочног закупа државне земље јер је компанија Тенис још прошле године тражила да са инвестицијом почне 2019. године. У марту ове године је и компанија Фоод планет затражила да јој се инвестиционо улагање одложи за сезону 2018/2019. године. На овогодишњој лицитацији је државна земља коју су ове компаније тражиле поново дата пољопривредницима, како ту не би дошло до стварања парлога и како земља не би остала необрађена.

То је још један доказ да је град требало дугорочно да да у закуп државну земљу малим и средњим произвођачима, а не инвеститорима, који су, како се показало, спремни да земљу не обрађују. Доста је било изражава сумњу да ће и следеће године ове компаније ући у закуп земље која им је одлуком Скупштине града дата. Због тога још једном поставља питање зашто се та земља одузима од наших пољопривредника и даје онима који су очигледно неодговорни?

Игор Ратковић
Доста је било Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар