Саобраћај Шумадија

Због чега Крушевац ових дана личи на Алеп?

… Или, шта пре крпити, рупе по улицама или рупе у џеповима, питање је сад! Сведоци смо да су на улицама Крушевца, од како је прошла зима (ха, зима!) почели силни радови. А зима, каква год била, оставила је трагове на улицама илити саобраћајницама Крушевца у виду бројних рупа. Снег, са друге стране, неки чудан. Онако, протрчао, а оставио кратере за собом. И то можда не би било чудно, да асфалт на крушевачким улицама није „врхунског квалитета“. Барем према количини новца којим је плаћен.

И поред тога, властима у граду се вероватно учинило да рупа на улицама нема довољно, па су се потрудили, да оно што ћудљивој зими није пошло за руком, ураде бројни путари и радници на постављању водоводних, топловодних и других цеви. Јер, навикли су наши возачи да ломе точкове на оштрим ивицама асфалтних провалија, а знамо да није добро играти се са навикама и живцима возача.

Углавном, на местима где је асфалт исечен, није стављен нови. На тим местима су остале незаобилазне препреке, у прво време затрпане песком и шљунком. Последњих дана, учестале кише су развукле шљунак дуж саобраћајница, плашећи већ изиритиране возаче да им неки летећи облутак не разбије шоферку, јер иста често вреди колико и пола плате. Или да неком пролазнику, лансиран точком, попут пројектила не разбије главу.

А некако у исто време креће реконструкција раскрсница, што је други назив за изградњу кружних токова. Да су кружни токови добра ствар, јер регулишу проток саобраћаја на прави начин, схватили су у Европи још пре пар деценија. И њихову изградњу здушно поздрављам. Само претходно би ваљало обезбедити алтернативне заобилазнице. Као прво, јер се у створеним гужвама и на неадекватним прелазима скраћује век аутомобилима који су ионако у позним годинама. А као друго, дајте урадите кружне токове како ваља, а не да возећи се њима имам утисак као да сам на ролеркостеру (ко је поменуо онај код Дон Жон куле!?).

И онда, на кружном току, од кума – фонтана! Па зашто, побогу!? Коме треба фонтана на кружном току?! Аман, људи! Па нећемо ваљда да се расхлађујемо распршеним капљицама док облећемо кружни ток! Ах, да, сад капирам! Фонтане коштају, плаћају се из буџета, вишеструко више од реалне цене. Па се неко дооообро уграђује. Добро, сад је ОК. Исисавање буџета, или тачније новца грађана, је већ одомаћена пракса у Србији и чини се на разне начине! Малверзације са јефтиним асфалтом (да подсетим), поплочавање улица (ко је поменуо керамичара?) и тако даље. Тако да је то мало-помало, постало некако… уобичајено. За ову градску и републичку власт. Јер зашто бисмо ми сада реновирали болнице или школе, кад можемо да градимо… фонтане!? Више се исплати! Некоме.

И тако, народе крушевачки, уживајте у лепим пролећним данима у разрованим улицама и загушеном саобраћају. И док се улицама оре звуци аутомобилских сирена и шкрипа кочница нервозних возача и док вам знојаво лице умивају капљице са фонтана, мислите о томе како нам добро иде. И не брините, док се ваши џепови празне, нечији се пуне! До врха!

Ознаке

ДЈБ.Крушевац

Градски одбор Крушевац

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Kakve lopine sunce ti, kakav je to narod koji trpi ovo…
    Svaka čast DJB.Preporodili bi Srbiju kad bi došli na vlast što se očigledno nikada neće dogoditi, nažalost.