Događaj Ljudska prava Finansije

Opravdano nezadovoljstvo dužnika u ”švajcarcima”

Dosta je bilo podržava opravdano nezadovoljstvo dužnika u švajcarskim francima. Smatramo da država već isuviše dugo izbegava svoju obavezu da reši taj problem, kao što su to već učinile mnoge države u okruženju, i da desetine hiljada građana ove zemlje izvuče iz dužničkog ropstva. Njima, osim države, nema ko da pomogne!

Građani koji imaju kredite u švajcarskim francima počeli su protest ispred Ustavnog suda Srbije, a potom će krenuti u protestnu šetnju ka Vrhovnom kasacionom sudu.
Njihov osnovni zahtev je da dobiju konačan stav Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa kreditima koji su indeksirani u švajcarskim francima. Ako ih niko ne primi, stupiće u štrajk glađu.

Vrhovni sud, po ko zna koji put, izbegava da zauzme stav po veoma važnom pravnom pitanju. Ovoga puta je je reč o ništavnosti valutne klauzule u kreditima u švajcarskim francima.

Ne želimo da vršimo pritisak na rad suda, ali odugovlačenje i izbegavanje da se radi posao za koji su plaćeni novcem svih građana je za svaku osudu.

Ne možemo da verujemo da oko pitanja za koje postoji praksa u većini evropskih zemalja, vrhovni sud ne može da zauzme stav.

Ako vrhovni sud ima poteškoće sa tumačenjem prava, neka pogleda presude vrhovnih sudova Španije, Italije, Austrije, Grčke, Francuske i mnogih drugih evropskih sudova. Ako im je ovo daleko, imaju u komšiluku najnoviju presudu suda u Sloveniji.

Napominjemo da su bitne odredbe potrošačkih zakona identične u svim ovim pravnim sistemima i da su sve ove države nepodeljenog stava da se mora utvrditi ništavost valutne klauzule.

Besmislice o navodnim raskidima ugovora sa bankama, sa kojim je kao načinom rešavanja problema izašao naš Apelacioni sud, samo predstavlja još jedan od načina da se banke aboliraju za kršenje zakona.

Građanima se mora obezbediti ništavost, ne raskid ugovora jer raskid znači da je ugovor zakonit do trenutka raskida. Krediti u švajcarcima nikad nisu bili zakoniti.