Beograd Politika Saopštenje

Izbor novog gradonačelnika Beograda – rasađivanje fikusa

Izbor hirurga i direktora Univerzitetske dečje klinike Zorana Radojičića za gradonačelnika Beograda novi je primer trgovinske razmene autoriteta i političkog uticaja. Još jedan korak u poodmaklom procesu učvršćivanja partokratske vlasti u zemlji. Svuda, na svim funkcijama, politika potiskuje struku. Srbija postaje ogromna plantaža rasađenih fikusa koji rade isključivo po instrukcijama Aleksandra Vučića.

Devalvacija i ruganje stručnosti, diplomi i znanju nalazi novu potvrdu u odluci vrhunskog lekara da se pridruži onima koji su veoma unazadili zdravstveni sistem.

Koji je to dovoljno jak motiv da se stručnjak kao što je Radojičić pridruži vlasti čiji građani stoje u redovima ispred bolnica i domova zdravlja i koji novac za lečenje dece prikupljaju SMS porukama? Dok na hiljade građana bez zdravstvenog osiguranja i knjižice, čeka da im se naprednjačka vlast smiluje i organizuje tobože besplatne preglede, naročito pred izbore.

Radojičić je direktor Tiršove od marta 2013. godine. SNS, u nedostatku uglednih ljudi u svom članstvu, godinama ucenjuje viđenije stručnjake, sportiste i umetnike selektivnom dodelom novca, postavljanjem i skidanjem sa funkcija ili opraštanjem greha, prekršajnog ili krivičnog.

Čime su naprednjaci to ucenili uvaženog doktora? Da li je to ekspresna legalizacija njegove kuće na Zlatiboru, baš uoči beogradskih izbora? Ili je to mogućnost da baš dr Radojčić sledeće godine “otvori” u Beogradu najskuplju novogodišnju jelku na svetu i još neku milionsku kič fontanu koja je plaćena novcem građana Srbije?

SNS se stalno hvali da ima 600.000 članova. Da li je moguće da nije imao u stranci iskusnog stručnjaka koji bi vodio Grad Beograd, nego su došli dotle da moraju da izvlače dečje lekare iz bolnica. Od 2013, kad je Radojičić postao direktor Tiršove, pa do danas, broj lekara u Beogradu smanjio se za 210 jer zbog ponižavajuće plate, uslova rada i nakardne zdravstvene politike, svaakodnevno odlaze iz Srbije. Od danas će ih biti 2011 manje, pa pitamo dr Radojičića šta su mu to naprednjaci ponudili pa je napustio dečju bolnicu?

Razdragana fotografisanja dela članova naših elita sa Aleksandrom Vučićem i njegovim eksponentima, poprimaju severnokorejske razmere. Na čelu Beograda će biti takav princip, bez obzira na konkretna kadrovska rešenja.

Dosta je bilo! Želimo uređenu pravnu državu, bez ucenjenih građana i bez trgovine moći koju sprovodi vlast. Želimo da nas vode najbolji, sa zdravim motivima i slobodom u radu u zakonskim okvirima.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar