Obrazovanje Odbrana Politika Skupština

(Video) Mihajlović pitao Vučića: Zašto niste predali plan odbrane?

Predsednik Dosta je bilo Branislav Mihajlović uputio je danas u Narodnoj skupštini pitanja predsedniku, premijerki i ministru Vulinu.

– 256 subjekata odbrane, među kojima su i predsednik Republike i ministarstva, imaju zakonsku obavezu da predaju plan odbrane. To je dokument o postupanju u vanrednim i ratnim okolnostima koji sadrži plan sklanjanja u skonište; plan izmeštanja na rezrevnu lokaciju; plan mera pripravnosti; telekomunikacionog obezbeđenja itd. Prema poslednjoj javnoj informaciji ministarstva odbrane za poslednje tromesečje 2017. godine, plan odbrane ni 2016, ni 2017, Ministarstvu odbrane nisu predali bivši predsednik Tomislav Nikolić, a onda ni novi predsednik Vučić, rekao je Mihajlović.

– Planove nisu nikad predali ni ministarstvo građevine, min.pravde, evropskih integracija i zaštite životne sredine. Pošto je ova ista informacija Min.odbrane za prva tri meseca 2018. označena kao poverljiva, molimo da nam se dostavi informacija da li je Predsednik konačno predao plan odbrane za 2018, i zašto ga nije predao za 2017. Pitanje ministru odbrane Vulinu: kada će preduzeti mere za utvrđivanje prekršajne i krivične odgovornosti protiv lica koja ne izvršavaju zadatke odbrane?

Predsednik DJB Branislav Mihajlović uputio je slično pitanje i predsednici Vlade koja je takođe nadležna.

– Pitanje predsednici vlade Ani Brnabić: Šta će preduzeti u vezi sa činjenicom iz izveštaja Ministarstva odbrane da su lica koja obavljaju poslove planiranja odbrane nedovoljno stručna za to?

Građani Srbije treba da znaju – predsednik Republike, vrhovni komandant, nema plan odbrane i smatra da je nevažno da ga dostavi ministarstvu odbrane iako gotovo svaki dan brojni tabloidi koji predstavljaju glas Vlade Srbije i Aleksandra Vučića, plaše građane navodnim napadima NATO-a i kosovskih Albanaca, rekao je Mihajlović. 

Pošto se predsedniku očigledno ne žuri, a ni ministru Vulinu da podseti predsednika, jasno je da funkcioneri SNS po ko zna koji put uznemiravaju građane pretnjama ratom u nameri da skrenu pažnju sa gorućih tema: na primer koliko su  Vlade Aleksandra Vučića i Ane Brnabić dosad otele od penzionera i od plata zaposlenih u javnom sektoru, završava predsednik DJB Bane Mihajlović.

Pitanje je uputio i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću.

– Svake tri godine održava se ministarska konferencija Evropskog prostora za visoko obrazovanje. Ove godine je bila u Parizu, od 24. do 25. maja. Na svakoj konferenciji se razmatra izveštaj o implementaciji ”Bolonjskog procesa”. Naša ocena ove godine je 2.54 (na skali od 0 do 5). Ocena konstantno pada, i ovo je praktično od početka implementacije ”Bolonje” (od 2005.) najniža do sada. Niža je bila samo na samom početku (2,2).

Evo dosadašnjih ocena za Srbiju  sa ministarskih konferencija o implementaciji Bolonje:

  1.  Bergen     2,2
  2.  London   4,2

2009. Luven      3,8

2012. Bukurešt 3,1

2015. Jerevan    3,08

2018. Pariz      2,54

 

Ističemo Indikator 1 koji je ocenjen  1 – to praktično znači da nema standarda za ocenu upotrebe ESPB bodova, to jest opterećenja studenta i povezanosti bodova i ishoda učenja. Ono što je naročito zanimljivo, nevezano od indikatora, dodatak diplomi se svuda, u svim zemljama izdaje besplatno, osim pogodite gde, u Srbiji i Crnoj Gori, gde studenti moraju da plate takstu.

– Na crnogorskom univerzitetu studenti plaćaju 15 evra. Ali, u Srbiji se dodatak diplomi uvek izdaje uz diplomu i cena ovog dokumenta je neverovantih 40 evra. Zašto se samo u Srbiji plaća dodatak diplomi, i to ovako papreno? Ministre, zašto potkradate studente i roditelje? Ministre Šarčeviću, zašto je ocena za primenu Bolonjskih standarda ovako katastrofalna? Šta ste u vašem mandatu uradili da ocenu povećate? Tražimo odgovor za sve indikatore pojedinačno, završava Mihajlović.   

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Šta reći na ovo? A ovamo se hvale nabavkom MIGova.Sa ovakvim “stručnjacima” naša vojska ne bi izašla na kraj ni sa pešadijom naoružanom kopljima a kamoli sa nekim ozbiljnijim.