Ауторски текст Политика Спорт

Злоупотреба репрезентације

Од данас до 15.07.2018. године фокус целог света биће усмерен ка најважнијем глобалном дешавању у овој години- Светском првенству у фудбалу.
Фокус ће бити на најбољима: Месију, Роналду, Гризману али и на нашој репрезентацији која после дуге паузе поново излази на велику сцену. Колективну опсесију различито користе трговци, власници угоститељских објеката, продавци спортске и навијачке опреме и многи други. И то је потпуно у реду.

Оно што није у реду је да тренутну популарност и медијску пажњу усмерену ка репрезентацији злоупотребљавају представници власти, на челу са председником Републике Александром Вучићем.

На пријему организованом пред одлазак репрезентације у Русију, председник је најавио новчане награде репрезентативцима у случају добрих резултата. Тако је најавио да ће екипа бити награђена са 10 милиона евра у случају да постанемо прваци света, 5 милиона евра у случају да уђемо у финале и 500.000 евра у случају пласмана у 16 најбољих екипа.
Поменуте износе, председник је најавио након разговора са премијерком Аном Брнабић.

Водећи људи Србије очигледно не познају довољно правну регулативу у овој области, па су у налету емоција занемарили чињеницу да је награђивање спортских резултата регулисано Уредбом о националним спортским признањима и новчаним наградама. Уредба је објављена у Службеном гласнику РС 22/2016 и у примени је од 12.03.2016. године.

Уредба предвиђа награђивање спортиста за остварене резултате на Олимпијским играма, Параолимпијским играма, светским и континенталним првенствима, шаховској олимпијади, Дејвис и Фед купу као и носиоцима светских рекорда у олимпијским и параолимпијским спортовима.

Износи предвиђени Уредбом су, иако високи за појмове обичних грађана и навијача, много нижи од износа које је обећао председник Србије фудбалској репрезентацији. Уредба предвиђа награђивање за освојено прво, друго и треће место на такмичењима. Не предвиђа награђивање за улазак у 16 најбољих. Председник Републике, овога пута у тандему и са премијерком, је по ко зна који пут ставио своју реч изнад правне регулативе.

О чињеници да, ма колико свако од нас то желео и из све снаге навијао, наша репрезентација неће освојити светско првенство, нити ће ући у финале, није потребно говорити. То врло добро зна и председник, али је жеља за самопромоцијом увек и на сваком месту јача од свега.

Овога пута колатерална штета су били наши репрезентативци, пре њих то су малинари, а пре њих Срби са Косова и Метохије, сутра ће то бити грађани који протестују због високе цене горива и тако у круг…

Док једнога дана, сви не кажемо: ДОСТА ЈЕ БИЛО!

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар