Autorski tekst Politika Sport

Zloupotreba reprezentacije

Od danas do 15.07.2018. godine fokus celog sveta biće usmeren ka najvažnijem globalnom dešavanju u ovoj godini- Svetskom prvenstvu u fudbalu.
Fokus će biti na najboljima: Mesiju, Ronaldu, Grizmanu ali i na našoj reprezentaciji koja posle duge pauze ponovo izlazi na veliku scenu. Kolektivnu opsesiju različito koriste trgovci, vlasnici ugostiteljskih objekata, prodavci sportske i navijačke opreme i mnogi drugi. I to je potpuno u redu.

Ono što nije u redu je da trenutnu popularnost i medijsku pažnju usmerenu ka reprezentaciji zloupotrebljavaju predstavnici vlasti, na čelu sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem.

Na prijemu organizovanom pred odlazak reprezentacije u Rusiju, predsednik je najavio novčane nagrade reprezentativcima u slučaju dobrih rezultata. Tako je najavio da će ekipa biti nagrađena sa 10 miliona evra u slučaju da postanemo prvaci sveta, 5 miliona evra u slučaju da uđemo u finale i 500.000 evra u slučaju plasmana u 16 najboljih ekipa.
Pomenute iznose, predsednik je najavio nakon razgovora sa premijerkom Anom Brnabić.

Vodeći ljudi Srbije očigledno ne poznaju dovoljno pravnu regulativu u ovoj oblasti, pa su u naletu emocija zanemarili činjenicu da je nagrađivanje sportskih rezultata regulisano Uredbom o nacionalnim sportskim priznanjima i novčanim nagradama. Uredba je objavljena u Službenom glasniku RS 22/2016 i u primeni je od 12.03.2016. godine.

Uredba predviđa nagrađivanje sportista za ostvarene rezultate na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, svetskim i kontinentalnim prvenstvima, šahovskoj olimpijadi, Dejvis i Fed kupu kao i nosiocima svetskih rekorda u olimpijskim i paraolimpijskim sportovima.

Iznosi predviđeni Uredbom su, iako visoki za pojmove običnih građana i navijača, mnogo niži od iznosa koje je obećao predsednik Srbije fudbalskoj reprezentaciji. Uredba predviđa nagrađivanje za osvojeno prvo, drugo i treće mesto na takmičenjima. Ne predviđa nagrađivanje za ulazak u 16 najboljih. Predsednik Republike, ovoga puta u tandemu i sa premijerkom, je po ko zna koji put stavio svoju reč iznad pravne regulative.

O činjenici da, ma koliko svako od nas to želeo i iz sve snage navijao, naša reprezentacija neće osvojiti svetsko prvenstvo, niti će ući u finale, nije potrebno govoriti. To vrlo dobro zna i predsednik, ali je želja za samopromocijom uvek i na svakom mestu jača od svega.

Ovoga puta kolateralna šteta su bili naši reprezentativci, pre njih to su malinari, a pre njih Srbi sa Kosova i Metohije, sutra će to biti građani koji protestuju zbog visoke cene goriva i tako u krug…

Dok jednoga dana, svi ne kažemo: DOSTA JE BILO!

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar